Njemačka industrijska proizvodnja ponovo je poskočila u veljači

Njemačka industrijska proizvodnja ponovo je poskočila u veljači, potvrđujući dobar početak godine za najveće europsko gospodarstvo koji se očituje i u nastavljenom rastu viška u vanjskotrgovinskoj bilanci, pokazuju u petak objavljeni službeni podaci.

Njemačka industrijska proizvodnja poskočila je u veljači 2,2 posto na mjesečnoj razini, istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, izvijestilo je ministarstvo gospodarstva i energetike, konstatirajući da je početak godine za njemačko gospodarstvo bio “izvanredno” snažan.

U ministarstvu izdvajaju 13,6-postotni skok aktivnosti u građevinskom sektoru na mjesečnoj razini, dovodeći ga u kontekst redovne godišnje revizije podataka na prijelazu iz stare u novu godinu.

U prva dva ovogodišnja mjeseca u cjelini industrijska je proizvodnja uvećana 1,7 posto u odnosu na prethodno dvomjesečno razdoblje, pri čemu je građevinska proizvodnja poskočila 6,2 posto.

“Podaci zasada pokazuju neuobičajeno ravnomjeran rast industrijske proizvodnje u prvom tromjesečju gledano u cjelini”, konstatiraju u ministarstvu.

Jučer objavljeni podatak o skoku novih industrijskih narudžbi u veljači za 3,4 posto u odnosu na prethodni mjesec potvrđuje tu procjenu, najavljujući stabilan priljev novih poslova, posebno iz domaće industrije.

 “Pozitivni impulsi došli su u prvom redu iz domaćeg gospodarstva (rast od 8,1 posto), dok su narudžbe iz inozemstva stagnirale”. navodi se u priopćenju.

“Industrijske narudžbe oporavile su se nakon snažnog pada na početku godine”, konstatiraju u ministarstvu, ukazujući također na poboljšana očekivanja u prerađivačkoj industriji.

“Utoliko se i dalje može očekivati blago ubrzanje aktivnosti u industriji”, dodaju.

U odvojenom je izvješću državni statistički ured Destatis danas objavio da je sezonski prilagođeni njemački izvoz u veljači porastao 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec dok je uvoz smanjen 1,6 posto.

Time je višak u trgovinskoj bilanci porastao u veljači na 21 milijardu eura, s 18,9 milijardi eura koliko je iznosio u prethodnom mjesecu.

“Sve u svemu, današnji dobri podaci dobar su znak kada je u pitanju rast u prvom tromjesečju”, konstatira analitičar Commerzbanka Carsten Brzeski.