Njemačka industrijska proizvodnja je stagnirala u svibnju

Njemačka industrijska proizvodnja u svibnju je stagnirala na mjesečnoj razini, pritisnuta padom proizvodnje u sektoru energije i graditeljstva, pokazali su u utorak objavljeni podaci ministarstva gospodarstva. U ministarstvu su izračunali da je proizvodnja u tamošnjim tvornicama u svibnju ostala nepromijenjena u usporedbi s prethodnim mjesecom nakon što se uzmu u obzir sezonski čimbenici.

Analitičari u anketi tvrtke za pružanje financijskih usluga FactSet prognozirali su pak rast proizvodnje za mršavih 0,1 posto, nakon što je u travnju bila porasla za 0,6 posto. U prerađivačkoj je industriji proizvodnja u svibnju uvećana za 0,4 posto na mjesečnoj razini, dok je proizvodnja u sektoru energenata smanjena za 3,1 posto a u građevinskom sektoru za 0,5 posto.

Ako se zbroje podaci za travanj i svibanj kako bi se ublažio utjecaj kratkoročnih fluktuacija, industrijska proizvodnja u najvećem europskom gospodarstvu u tom je dvomjesečnom razdoblju uvećana za 0,5 posto u odnosu na prosječnu razinu u prva tri mjeseca, objavilo je ministarstvo. “Uzlazni trend u prerađivačkoj industriji se nastavlja”, navodi se u priopćenju ministarstva.

Objavi podataka o industrijskoj proizvodnji prethodila je ona o industrijskim narudžbama, za koje se smatra da su ključni pokazatelj potražnje za njemačkim robama. Prema podacima toga ministarstva objavljenima u ponedjeljak, industrijske su narudžbe u svibnju skliznule za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su poskočile 2,2 posto.

You may also like