Njemačka industrija ugrožava gospodarstvo eurozone

Izvješće Markita
Mjesečno izvješće o londonske tvrtke Markit, o aktivnostima u gospodarstvu eurozone, pokazuju stagnaciju rasta zbog pada u proizvodnom sektoru.

Indeks menadžera nabave bio je u privatnom sektoru nepromijenjen, a konačni PMI potvrđuje slabašan završetak prvog tromjesečja. To se dogodilo u protekle četiri godine samo krajem prošle I početkom ove. Na to su utjecali problem u automobilskoj industriji zbog novih regulative glede emisija štetnih plinova te prosvjedi žutih prsluka u Francuskoj.

U Markitu pritom ističu veliku razliku u rezultatima proizvodnog i uslužnog sektora. Pad je rezultat slabljenja domaće i inozemne potražnje, tumače u londonskoj tvrtki, ističući najveći pad novih narudžbi u industriji u ožujku od kraja 2012. godine.

Industrijska potražnja snažno je pala I u njemačkom gospodarstvu. Podaci pokazuju potonuće od 4.2 posto u odnosu na prošlu godinu što je najslabiji rezultat u gotovo šest godina. Ovo se podudara s prepolovljenim prognozama za njemačko gospodarstvo što su danas objavili IFO institut, IWH institut I DIW institut. Prognoza rasta sada iznosi manje od 1 posto BDP-a.

Najlošiji je rezultat u istraživanju ipak zabilježila Francuska čiji PMI pokazuje pad aktivnosti u prošlom mjesecu, nakon blagog rasta u veljači. U Španjolskoj i Italiji aktivnosti su pak porasle najsnažnijim tempom u šest odnosno deset mjeseci, napominju u Markitu.

You may also like