Njemačka industrija raste prodajom automobila

Destatis
Nagli rast prodaje automobila potaknuo je rast njemačke industrijske proizvodnje u listopadu u odnosu na rujan za 3,2 posto, što je još jedna naznaka da je izvozno orijentirani proizvodni sektor pomogao najvećem europskom gospodarstvu.

Industrijska proizvodnja porasla je 3,2 posto u listopadu, nakon povećanja od 2,3 posto u prethodnom mjesecu, priopćio je Savezni ured za statistiku Destatis. To je najveći mjesečni rast od lipnja i iznad procjene analitičara u Reutersovom istraživanju da će ojačati 1,6 posto. U odnosu na veljaču, prije nego što se u Njemačkoj pojavila pandemija, industrijska proizvodnja pala je za oko pet posto, objavila je statistička agencija.

Njemačka vlada pokrenula je opsežne mjere spašavanja i poticaja kako bi pomogla tvrtkama i potrošačima da što je moguće bezbolnije prebrode pandemiju Covida 19, uključujući poticaje za kupnju električnih i hibridnih automobila.

U najvećem njemačkom industrijskom sektoru – autoindustriji, proizvodnja je na mjesečnoj razini porasla za gotovo 10 posto, ali i dalje je približno šest posto ispod razine prije pandemije

Iznenađujuće ohrabrujući podaci o proizvodnji podudaraju se s podacima objavljenim u petak koji pokazuju da su i industrijske narudžbe na mjesečnoj razini porasle više nego što se očekivalo. Istraživanje raspoloženja i podaci poput prijeđenih kilometara s cestarina također ukazuju na relativno snažnu proizvodnu aktivnost u studenom, unatoč djelomičnom zaključavanju u nastojanju da se uspori drugi val zaraze koronavirusom.

Mjere zaključavanja, zbog kojih su se veliki dijelovi uslužnog sektora zatvoreni nakon 2. studenoga, zamagljuju izglede gospodarstvu u kojem očekuju stagnaciju ili čak smanjenje u posljednja tri mjeseca u godini.

Procjene za industrijski sektor pogoršavaju se u sljedećim mjesecima, a posebno će sektori orijentirani na potrošače imati tmurnije prognoze, objavio je u ponedjeljak institut Ifo u ponedjeljak. Njemački bruto domaći proizvod je u razdoblju od srpnja do rujna porastao za neočekivanih 8,5 posto, nakon do sada nezabilježenog pada od 9,8 posto u drugom tromjesečju zbog prvog vala pandemije.

U Hrvatskoj je u studenome prodano 2.656 novih putničkih vozila što je 23,5 posto manje nego u istom mjesecu lani, dok je od početka godine do kraja jedanaestoga mjeseca prodano 34.006 novih vozila, pad od 42,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

You may also like

0 comments