Njemačka industrija poskočila ovoga ljeta

Narudžbe u njemačkoj industriji poskočile su u kolovozu, poduprte snažnom inozemnom potražnjom, pokazuju podaci objavljeni u petak, naznačivši da bi industrija u narednim mjesecima mogla dati snažan doprinos ukupnom gospodarskom rastu.

Nove industrijske narudžbe poskočile su u kolovozu za 3,6 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su prema revidiranim podacima ministarstva gospodarstva i energetike pale 0,4 posto.

Podaci za kolovoz ujedno predstavljaju najsnažniji mjesečni rast od prosinca prošle godine.

Domaća je potražnja pritom porasla 2,7 a inozemna 4,3 posto. Najviše se u kategoriji inozemnih narudžbi isticao 7,7-postotni porast narudžbi iz zemalja izvan eurozone, i to unatoč jačanju eura u posljednje vrijeme.

“Aktivnost narudžbi dodatno je ubrzala u odnosu na ionako visoke razine”, navode iz ministarstva, dodajući da “pozitivnu sliku potvrđuju i kontinuirano dobra poslovna klima i povoljan trend prometa”.

“Solidan zamah proizvodnog sektora trebao bi se nastaviti”, zaključuju.

Glavni ekonomist ING Banke Carsten Brzeski kaže kako je “eksplozija novih narudžbi tijekom ljeta” vjerojatno rezultat nekoliko narudžbi velikih vrijednosti. “Zahvaljujući snažnoj brojci u kolovozu cijela se pak godina neočekivano prometnula u snažnu godinu kada su u pitanju nove narudžbe”, dodaje Brzeski.

“U kombinaciji s jakim poslovnim anketama, koje pokazuju da se očekuju gotovo rekordne razine proizvodnje i knjiga narudžbi, njemačka industrija bi po svemu sudeći kraj godine mogla dočekati u najvećoj brzini”. ističe.

Ekonomist Bankhaus Lampea Alexander Krueger je oprezniji, kazavši da sumnja da njemačka ekonomija može ubaciti u još veću brzinu nakon snažnih stopa rasta u prva dva ovogodišnja tromjesečja. Njemačko gospodarstvo u prvom tromjesečju je poraslo 0,7 posto, a u razdoblju od travnja do lipnja 0,6 posto, podržano rastom javne potrošnje i one domaćinstava, kao i većim ulaganjima u zgrade i strojeve.

Vodeći ekonomski instituti prošlog su tjedna povisili procjene gospodarskog rasta na 1,9 posto u 2017. i 2,0 posto u 2018. godini. Njemačka vlada će objaviti najnovije projekcije rasta bruto domaćeg proizvoda, stope zaposlenosti i inflacije sredinom idućeg tjedna.

You may also like

0 comments