Home Ekonomija Njemačka industrija oružja s rekordnim izvozom

Njemačka industrija oružja s rekordnim izvozom

by Energypress.net

Javlja DPA

Ove godine njemački proizvođači oružja bilježe rekordan izvoz, prvenstveno zahvaljujući isporukama u Ukrajinu. U prva tri kvartala Vlada je odobrila izvoz oružja u vrijednosti od 8,76 milijardi eura. To je već više od izvoza u cijeloj prošloj godini (8,36 milijardi eura).

Tako će po svoj prilici do kraja godine njemačka namjenska industrija oboriti rekord iz 2021. kada je izvezla oružja u vrijednosti od 9,35 milijardi eura.

Više od jedne trećine izvoza Ukrajini je odobrila vlada, objavilo je u ponedjeljak Ministarstvo gospodarstva. U Ukrajinu je u prva tri kvartala otišlo oružja u vrijednosti od 3,3 milijarde eura, što je više od četiri puta više nego u cijeloj prošloj godini.

U zemlje Europske unije i NATO-a te druge partnerske zemlje – Japan, Švicarsku, Australiju i Novi Zeland – njemačka vojna industrija izvezla je robe u vrijednosti od 4,33 milijarde eura. Među njima najviše u Mađarsku (1,03 milijarde), koja se sada uveliko naoružava.

Iz Njemačke je u druge, takozvane treće zemlje izvan EU i NATO-a, izuzev Ukrajine, do kraja rujna izvezeno oružja u vrijednosti od 1,16 milijardi eura, više nego cijele prošle godine (992 milijuna eura). Najviše oružja uvezla je Južna Koreja u vrijednosti od 251 milijun eura.

Među prvih 10 zemalja koje uvoze njemačko oružje, osim Ukrajine i Južne Koreje, nema trećih zemalja.

Related Posts