Četiri godine nakon što je njemačka Savezna vlada donijela odluku o zatvaranju svih nuklearnih elektrana u Njemačkoj, izvješće Saveza 90 – Zelenih upozorava na goleme troškove njihive dekomisije, što bi moglo ugroziti stabilnost zemlje.

Autori studije s Visoke škole zapadnog Ruhra (HRW) pokazali su da oko 42 mlrd. dolara, koliko su energetske tvrtke na osnovi naplaćene cijene električne energije, do sada pripremile za troškove dekomisije neće biti ni blizu potrebnog iznosa. Isto tako, ako bi se željelo dekomisionirati sve elektrane i nuklearnu infrastrukturu do razine ‘zelenog polja’, Njemačka bi morala sigurno zbrinuti skoro 0,5 mil t čelika i 17 puta više betona, što je tek dio ukupnih troškova.

Budući da se najveće njemačke energetske tvrtke suočavaju s financijskim problemima, traže se novi modeli za financiranje najveće operacije uklanjanja građevinskog i drugog materijala u Njemačkoj. U studiji se zato preporučuje da se potrošače zaštiti od novih nameta, budući da su oni u računima već platili spomenutih 42 mlrd. dolara. Zbog toga se sve više njemačkih političara i stručnjaka pita koliko je pametna bila odluka o zatvaranju svih nuklearnih elektrana, javlja ruski portal ‘Sputnik News’.

Related Posts