Njemačka i Japan užurbano se pripremaju za opciju Brexita

Njemačka i Japan pripremaju se za moguće snažnije oscilacije na tržištima u slučaju da Britanci odluče izaći iz Europske unije, a nervozni su ulagači u utorak bili spremni i na gubitke kako bi se od neizvjesnosti zaštitili kupnjom njemačkog državnog duga.

Njemačka se priprema za pojačane oscilacije na tržištu u slučaju da većina Britanaca idućeg tjedna na referendumu glasa za izlazak iz EU, kazao je u utorak za televiziju ARD državni tajnik njemačkog parlamenta pri ministarstvu financija Jens Spahn.

Financijska i tržišta dionica već strahuju od mogućeg britanskog izlaska ali reakcija na samu odluku mogla bi prouzročiti još veće oscilacije, naglasio je Spahn. “Bit će važno demonstrirati stabilnost”, kazao je njemački dužnosnik. Izlazak Britanije bio bi po njegovim riječima ogroman gubitak ali je za Njemačku i ostatak Unije od presudne važnosti da pokažu jedinstvo i odlučnost da nastave zajedno.

I japanski su dužnosnici na oprezu uoči britanskog referenduma, zbog potencijala da izazove poremećaje na globalnim financijskim tržištima, kako je kazao ministar financija Taro Aso. Strahuje se u prvom redu od mogućeg naglog jačanja jena u slučaju da Britanci odluče izaći iz EU i da time potaknu val potražnje za valutama s niskim prinosima, s obzirom na pojačanu nesklonost ulagača riziku.

Zbog bojazni od britanskog izlaska iz Unije jen se u ponedjeljak zadržao nadomak najviše razine u šest tjedana prema američkom dolaru.

Nervozu tržišta očitovalo je u utorak klizanje prinosa na njemačke državne obveznice u negativan teritorij, što znači da su ulagači spremni tolerirati i gubitak kako bi se domogli sigurne imovine. Potražnja za njemačkim obveznicama takva je da njihova cijena nadmašuje očekivanu kamatu, pojašnjava BBC.

Europska središnja banka (ECB) objavila je pak u ponedjeljak da je analizirala krizne planove banaka za slučaj britanskog izlaska iz EU. “Naravno, planovi se prilično razlikuju, ovisno o mogućem utjecaju odnosno mogućem riziku koji valja pokriti”, objasnila je u ponedjeljak članovima odbora Europskog parlamenta za ekonomsku i monetarnu politiku čelnica ECB-ova vijeća za nadzor banaka Daniele Nouy. “Upozoravamo na nedostatke tih planova, brinemo o tome da budu primjeren odgovor na nepovoljne trendove koji bi mogli biti generirani na tržištima”, istaknula je Nouy. “Rekla bih ipak da je bankama gotovo rutinski posao pripremiti se za nepovoljne faktore”, dodala je.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi kazao je početkom mjeseca da je središnja monetarna institucija eurozone spremna za “sve scenarije” nakon britanskog referenduma. Ujedno je pozvao Britaniju da ostane u EU.

You may also like

0 comments