Njemačka i Francuska traže veće ovlasti za granične kontrole

Njemačka i Francuska predložile su da se graničnoj službi EU-a daju veće ovlasti, barem u teoriji, kako bi bez odobrenja Atene mogla patrolirali njezinim granicama, što ukazuje na zauzimanje tvrđeg stajališta u rješavanju migrantske krize u Europi.

Taj prijedlog, koji je prošlog tjedna poslan Europskoj komisiji, a koji je Reuters vidio u utorak, odnosio bi se na sve članice EU-a, a ne samo na Grčku. Motiviran je frustracijom što je nesposobnost Grčke da sama kontrolira dolazak migranata morskim putem izložila riziku schengenski sustav.

Čelnici EU-a, koji pokušavaju usuglasiti stavove dok su istovremeno suočeni s golemim pritiskom domaće javnosti, o krizi će ponovno razgovarati na summitu 17. prosinca. Diplomati očekuju da će vladama i migrantima uputiti poziv da se ponašaju u skladu s politikom zacrtanom u Bruxellesu. U nacrtu zaključaka summita spominje se “hitno” uklanjanje nedostataka u kontroli granice i “mjere koje će obeshrabriti odbijanje registracije” imigranata, što su u rječniku EU-a izrazi koji zapravo znače upotrebu sile i uhićenja. Intenziviraju se i razgovori o “europeizaciji” obrane granica. “Frontex bi u iznimnim slučajevima mogao na granice rasporediti timove za brzo djelovanje, po svom vlastitom nahođenju i prema vlastitoj odgovornosti”, napisali su njemački i francuski ministar unutarnjih poslova Thomas De Maiziere i Bernard Cazeneuve Europskoj komisiji prošlog četvrtka.

Frontex je agencija EU-a koja koordinira upravljanje granicama, ali joj je za djelovanje potreban poziv neke članice Unije. Europska komisija će idućeg tjedna vjerojatno odobriti taj plan, rekao je dužnosnik EU-a, kao dio paketa mjera koji uključuje novu Agenciju za europske granice i obalnu stražu, a koja se može rasporediti bez poziva određene države.

Grčki premijer Aleksis Cipras, ljevičar koji je u napetim odnosima s Europom zbog dužničke krize, ustraje da nacionalni zakon priječi autonomno patroliranje Frontexa grčkim granicama. Atena je također skeptična prema suradnji s Turskom, s kojom je EU potpisao sporazum o pomoći u zamjenu za zadržavanje sirijskih izbjeglica. U središtu zabrinutosti EU-a je more između Grčke i Turske gdje bi pomorske patrole mogle djelovati bez obzira na stupanj suradnje Grčke, potrebne za djelovanje Frontexa na kopnu.

You may also like