Njemačka, Francuska i Italija pozdravile Junckerov prijedlog o provjeri stranih ulaganja

Njemačka, Francuska i Italija pozdravile su u srijedu prijedlog Europske komisije o provjeravanju ulaganja iz trećih zemalja u EU, pošto su se i same zauzele za stroži nadzor stranih akvizicija osjetljive europske tehnologije, posebice kineskih.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u lipnju je pozvao Bruxelles da osmisli sustav za provjeru ulaganja u strateške sektore koja dolaze izvan EU-a.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker to je podržao u svojem godišnjem govoru o stanju Unije u srijedu u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

“Europa i naravno Njemačka jesu i ostat će otvorene za ulaganja iz inozemstva”, poručila je njemačka ministrica za gospodarska pitanja Brigitte Zypries u zajedničkoj izjavi s Francuskom i Italijom. “Ali moramo spriječiti druge države da iskorištavaju našu otvorenost kako bi ostvarile ciljeve svojih industrijskih politika.”

Francuski ministar financija Bruno Le Maire i talijanski Carlo Calenda također su pozdravili Junckerove prijedloge.

“EU mora biti spreman braniti svoje interese i zaštititi se, posebice kada konkurencija nije ppoštena i kada su posrijedi važni nacionalni strateški interesi”, rekao je Le Maire.

You may also like