[vc_row][vc_column width=”1/3″]Američki portal ‘Power Engineering International’ je izvijestio da njemačka elektroenergetska tvrtka Uniper namjerava smanjiti broj zaposlenika za oko 14 posto, što znači da će 2000 ljudi ostati bez posla do kraja 2017. godine. [/vc_column][vc_column width=”2/3″]Time bi tvrtka, kako se očekuje, snizila troškove poslovanja za oko 400 mil. eura. Pri tome čak 1/3 svih tih poslova, za koje je predviđeno ukidanje, odnosi na djelatnike koji rade u elektranama koje su zatvorene ili za koje se očekuje zatvaranje, a koji su ostali nakon izdvajanja Unipera iz skupine E.ON. Istodobno, tvrtka preporučuje svojim dioničarima neprihvaćanje ponude za preuzimanje koju je podnijela finska elektroenergetska tvrtka Fortum je smatra da ponuđena cijena ne odražava pravu vrijednost.[/vc_column][/vc_row]

U prva tri tromjesečja 2017. godine isporuka električne energije iz njemačkih plinskih termoelektrana povećana za 13 posto. Riječ je o podacima Saveznog udruženja energetskog i vodnog gospodarstva (BDEW) koji isto tako pokazuju da je u prvih devet mjeseci 2017. godine u njemačkim plinskim elektranama proizvedeno ukupno 62,23 TW h. To je sve u skladu s njemačkim planovima o postupnom napuštanju proizvodnje u termoelektranama na ugljen. Tako je proizvodnja električne energije u termoelektranama na ugljen u rujnu 2017. godine smanjena za 18 posto, na 7,73 TW h, a u onima koje koriste antracit za 12%, na 71,3 TW h.

Istodobno, prekogranični tok električne energije povećan je na 81 TW h, pri čemu je neto izvoz iznosio 37 TW h, što znači da je Njemačka i dalje, već drugu godinu zaredom, najveći europski neto izvoznik električne energije, što ponajviše treba zahvaliti smanjenoj proizvodnji u nuklearnim elektranama u Francuskoj koja je ranije bila najveći europski izvoznik električne energije.

Related Posts