Njemačka do 2030. godine uvodi samo električne automobile

Njemačka planira do 2030. obustaviti prodaju automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem, kako bi smanjila emisiju ugljičnog dioksida. Njemačka tu nije usamljena – Indija je nedavno objavila da razmišlja o sličnom potezu, a danska i nizozemska vlada razmišljaju da nakon 2025. zabrane motore s unutarnjim izgaranjem.

“Da bi Njemačka ispunila cilj da do sredine 21. stoljeća smanji CO2 emisiju za 80-95%, potrebno je drastično reducirati zagađenje prouzročeno cestovnim prometom”, kaže zamjenik ministra gospodarstva te zemlje, Rainer Baake. Plan je da se od 2030. zabrani registracija automobila koji imaju emisije. Njemačka ima flotu od oko 45 milijuna vozila, a samo je 150.000 hibrida, odnosno 25.000 električnih automobila. Trebat će otprilike 20 godina za zamjenu cijele flote,

“Činjenica je da od 1990. uopće nismo smanjili emisiju ugljičnog dioksida u sektoru prometa. Možda trenutno nemamo adekvatno rješenje za reduciranje emisije za koju su odgovorna teretna vozila, ali imamo odgovor na zagađenje kada je riječ o putničkim automobilima”, tvrdi Baake. U Njemačkoj smatraju da se značajni rezultati mogu postići uvođenjem u promet većeg broja električnih automobila, što bi doprinijelo da se emisija CO2 do 2020. smanji za 40%, u usporedbi s 1990. godinom.
“Nula emisija” se od Njemačke očekuje već neko vrijeme jer je država u prosincu 2015. pristupila u Međunarodnu alijansu vozila su nultim emisijama, čija namjera je do 2050. sva putnička vozila budu bez emisija. Daimler je upravo najavio da će uvesti električna vozila u svim svojim brandovima, a država je nedavno započela s poticanjem e-mobilnosti i to u suradnji s automobilskom industrijom.  objavio je Electrek.

You may also like