Njemačka će subvencionirati uporabu vodika u gospodarstvu

Ulaganje od 700 milijuna eura
Njemačka vlada obavezala se u srijedu da će do 2025. godine uložiti oko 700 milijuna eura u istraživanja o upotrebi vodika u gospodarstvu u sklopu planiranog prijelaza na čišće izvore energije.

Ministrica istraživanja Anja Karliczek predstavila je u Berlinu tri projekta odabrana na natječaju za državne potpore. Prema njezinom ministarstvu, projekti obuhvaćaju više od 230 partnera iz industrije i akademske zajednice.

Cilj je jednog od tri odabrana projekta proizvodnja elektrolizatora, koji koriste energiju – u idealnom slučaju proizvedenu iz obnovljivog izvora – za razlaganje sirovina poput vode na vodik i kisik. Karliczek želi pretvoriti njemačke proizvođače u svjetske lidere na tom području, rekavši da bi sektor u nastanku mogao izrasti u motor za otvaranje novih radnih mjesta.

Drugi projekt cilja na proizvodnju vodika pomoću energije vjetra na moru a treći na istraživanje infrastrukture za siguran transport vodika, primjerice u visokotlačnim spremnicima ili plinovodima. „Njemačku želimo pretvoriti u vodeće tržište i najvećeg svjetskog dobavljača tehnologija baziranih na vodiku“, rekla je ministrica.

Vodik će po njezinim riječima ključni element ambiciozne preobrazbe Njemačke iz gospodarstva ovisnog o ugljenu u gospodarstvo bazirano na zelenijoj energiji.Realizacija tri odabrana istraživačka projekta trebala bi krenuti uskoro, napominje dpa.

You may also like

0 comments