Njemačka će podići minimalnu plaću

 Njemačka bi trebala podići minimalnu plaću iduće godine na 9,19 eura po satu te na 9,35 eura u 2020., preporučila je u utorak komisija koju je imenovala vlada u Berlinu, čime bi se utro put povećanju osobne potrošnje u najvećem europskom gospodarstvu.

Vlada kancelarke Angele Merkel uvela je 2015. godine minimalnu plaću na razini države od 8,50 eura po satu, obuhvativši time više od tri milijuna radnika. Zadnji je puta njezin iznos povećan prošle godine, također na preporuku komisije, na sadašnjih 8,84 eura po satu.

Aktualni preporučeni iznos utvrđen je primjenom složene formule koja djelomice zrcali prosječno povećanje plaća u Njemačkoj za 4,8 posto u protekle dvije godine. Povećanje minimalne plaće u 2019. iznosilo bi tako približno četiri posto.

Očekuje se da će vlada prihvatiti preporuku stručne komisije. Uvođenje minimalne plaće 2015. godine bio je ključni zahtjev Merkeličina manjeg koalicijskog partnera, njemačke socijaldemokratske stranke (SPD). Viši SPD-ovi dužnosnici, uključujući ministra financija Olafa Scholza, pozivali su na povećanje minimalne plaće na čak 12 eura po satu.

Scholz sada planira angažirati dodatnih 1.400 inspektora te će ubuduće njih ukupno 8.600 provjeravati poštuju li kompanije odredbu o minimalnoj plaći odnosno pokušavaju li zaobići odgovarajuće propise.

Povećanje minimalne plaće vjerojatno će pomoći podići potrošnju kućanstava u razdoblju u kojem rast njemačkog izvoza ugrožavaju protekcionističke mjere američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Međunarodni monetarni fond (MMF) i Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) već su pozivale Njemačku da podigne plaće i poveća ulaganja kako bi se povećala domaća potražnja i smanjio golemi višak na tekućem računu bilance plaćanja, podsjeća Reuters.

Vođe njemačke koalicijske vlade završili su u ranim satima u srijedu sastanak vezan uz migracije i politiku azila, što su pitanja koja prijete vladi Angele Merkel. Nakon sastanka nisu bile predviđene izjave za novinare.

Kršćanski demokrati Angele Merkel (CDU) i njihova sestrinska bavarska stranka Kršćansko demokratska unija (CSU) u sporu su oko reforme sustava azila i migracija koji se koncentrira na pitanje treba li odbijati tražitelje azila koji su već ranije registrirani u drugoj europskoj zemlji. Merkel je oko toga u sukobu sa svojim ministrom unutarnjih poslova Horstom Seehoferom koji vodi CSU. Osim njih dvoje, na sastanku su bili i šef kluba zastupnika CSU-a Alexander Dobrindt i šefica SPD-a Andrea Nahles. Uoči sastanka Merkel je pozvala na jedinstvo.

Njemačka kancelarka nalazi se pod pritiskom sestrinske CSU koja traži da se europski dogovor o izbjeglicama donese još ovog tjedna jer će u protivnom šef CSU-a i ministar unutarnjih poslova Seehofer sam donijeti neke mjere poput zatvaranja njemačkih granica za izbjeglice koje su registrirane u nekoj od zemalja Europske unije. Angela Merkel se protivi jednostranim potezima Njemačke. U slučaju da Seehofer bez suglasnosti Angele Merkel odluči sam zatvoriti granice, prijeti raspad Unije CDU/CSU a time i vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije te novi izbori.

You may also like

0 comments