Njemačka će izbjeći recesiju

Ministar financija poručuje. 
Njemački ministar financija Olaf Scholz u ponedjeljak je izjavio kako očekuje da će Njemačka izbjeći recesiju, ukazujući na uzlazan, premda prigušen trend u tamošnjem gospodarstvu i u drugim europskim gospodarstvima.

U razgovoru za državni Inforadio ministar Scholz je istaknuo kako je uvjeren da skroman rast slijedi u budućnosti. “Globalni, europski i njemački podaci redom upućuju na prigušeno, ali usprkos tomu, uzlazno kretanje”, poručio je ministar financija.

U četvrtom kvartalu 2018. njemački je bruto domaći proizvod (BDP) stagnirao u usporedbi s prethodna tri mjeseca, kada je bio smanjen, što znači da je izbjegnuta recesija koja se definira kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti, podsjeća Reuters.

Scholz u razgovoru za državni radio također napominje da vlada neće olabaviti kontrolu državne potrošnje u odgovoru na usporavanje jer treba fiskalnu rezervu za slučaj izbijanja ozbiljne gospodarske krize.

Ministar ipak poručuje da raspolažu s dostatnim rezervama novca za potrebe povećanja minimalne plaće i mirovinske reforme, što je njegova Socijaldemokratska stranka Njemačke, koalicijski partner konzervativnog bloka, obećala svojim biračima.

Najnoviji pokazatelji ukazuju na značajno usporavanje tog najvećeg europskog gospodarstva u kontekstu rizika trgovinskih sukoba i izlaska Britanije iz Europske unije, primjećuje Reuters. Poslovna klima u Njemačkoj bilježi pogoršanje šesti mjesec zaredom, pokazalo je prošlotjedno izvješće njemačkog instituta Ifo, pokazujući da čelnici u tamošnjim kompanijama očekuju dodatne teškoće ako Sjedinjene Države ne riješe trgovinske sporove s Kinom i s Europskom unijom.

You may also like

0 comments