Home Ekonomija Njemačka brani automobilsku industriju od Trumpovih napada

Njemačka brani automobilsku industriju od Trumpovih napada

by Agencije

Njemački vicekancelar i ministar gospodarstva Sigmar Gabriel u ponedjeljak je upozorio novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa da ne nameće kaznene carine na uvoz automobila od proizvođača poput BMW-a, Daimlera i Volkswagena.

“Američka industrija automobila bit će lošija, slabija i skuplja” bude li Trump nametnuo 35-postotnu carinu na njemačke automobile, izjavio je Gabriel u razgovoru za njemački list Bild. Dodao je da će američkim proizvođačima također naštetiti budu li dijelovi podlijegali višim carinama.

Više njemačkih automobila može se vidjeti na ulicama New Yorka, nego što se američkih može vidjeti na ulicama u Njemačkoj, požalio su Trump u intervjuu objavljenom u nedjelju.

Gabriel mu je na to odgovorio da će SAD morati proizvoditi bolje automobile, želi li to promijeniti. “Ne pomaže ako druge činite slabijima, radeći tako ne postaje se snažnijim”, dodao je.

Trump je izdvojio BMW, proizvođača luksuznih automobila, u razgovoru za Times of London i njemački Bild, kazavši da će se njemački proizvođač suočiti s vrlo visokim carinama, bude li nastavio gradnju planirane tvornice u Meksiku, umjesto u SAD-u.

Glasnogovornik BMW-a za AFP je u ponedjeljak kazao da se radovi na njihovoj tvornici u meksičkom gradu San Luis Potosi “nastavljaju prema planu i da se njihov dovršetak očekuje 2019. godine”. Automobili serije 3 koji će se proizvoditi u toj tvornici trebali bi opsluživati globalno tržište, a ne samo SAD, poručio je.

“Mi smo neto izvoznik iz SAD-a”, dodao je, aludirajući na najveću tvrtkinu tvornicu u svijetu, u Spartanburgu, u američkom saveznoj državi Južnoj Karolini. U toj tvornici u prošloj je godini proizvedeno više od 400.000 vozila, a ona izravno ili neizravno podupire gotovo 70.000 radnih mjesta, dodao je glasnogovornik.

Ministar Gabriel za Bild je, među ostalim, izjavio kako očekuje da će se Trump promijeniti nakon inauguracije u petak, kad će shvatiti kako su raznolike gospodarske veze između SAD-a i Njemačke. “Moj je jedini savjet ne se uzrujavati”, kazao je vezano za buduće poslove Njemačke sa SAD-om za mandata novoizabranog američkog predsjednika.

Related Posts