Njemačka bi mogla primiti 1.5 milijuna izbjeglica

Iako se još početkom ljeta službeno govorilo o brojci od 400.000 osoba, Njemačka bi se ove godine mogla suočiti s preko 1,5 milijuna izbjeglica, javlja u ponedjeljak dnevnik Bild pozivajući se na izvore u njemačkoj vladi.

“U posljednjem tromjesečju tekuće godine očekuje se dolazak 920.000 izbjeglica u Njemačku. Do sada se očekivalo da će u nadolazećim zimskim mjesecima broj izbjeglica pasti, ali se na osnovi prognoza s terena do kraja godine očekuje konstantno snažan priljev izbjeglica”, piše Bild pozivajući se na izvore u vladi.

U dokumentu koji potječe iz neimenovanog ureda vlade isto se tako izražava bojazan kako bi moglo doći do “kolapsa sustava opskrbe” izbjeglica. Već sad nedostaju smještajni i sanitarni kapaciteti.
Prema posljednjoj procjeni vlasti, u Njemačku je ove godine trebalo stići 800.000 izbjeglica. Još se uoči ljeta računalo s brojkom od 400.000. Brojku od 1,5 milijuna je u razgovoru za dnevnik “Welt am Sonntag” spomenuo i premijer savezne pokrajine Mecklenburg-Vorpommern, Lorenz Caffier.

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere je odbio dati konkretnije procjene objašnjavajući kako je zasad nemoguće govoriti o pouzdanim brojkama jer velik dio izbjeglica izbjegava registraciju ili, unatoč dodijeljenom mjestu boravka, odlazi u neki drugi dio Njemačke.

Proteklog vikenda na istoku Njemačke, dijelu zemlje u kojem već tradicionalno vlada veći stupanj netrpeljivosti prema strancima, tisuće građana se okupilo na protuizbjegličkim prosvjedima. U mjestu Sebnitz na njemačko-češkoj granici u nedjelju poslijepodne se okupilo oko 2.500 građana koji su htjeli ovim činom podići “živu granicu” kako bi spriječili dolazak novih izbjeglica. U gradu Chemnitzu se oko 1.000 prosvjednika okupilo na “maršu šutnje” prosvjedujući protiv planiranog smještaja izbjeglica u jedno naselje u kojem su za vrijeme DDR-a bili smješteni pioniri.

U međuvremenu su predstavnici dvije najveće crkve u Njemačkoj, protestantska i katolička, ustale u obranu izbjegličke politike Angele Merkel koja se, zbog svog otvoreno blagonaklonog stajališta prema izbjeglicama, nalazi na udaru žestokih kritika članova vlastite demokršćanske Unije kao i koalicijskog partnera, Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD). “Mi ćemo se za 20 godina prisjećati ovih dana”, rekao je predsjednik Njemačke biskupske konferencije Reinhard Marx u razgovoru za dnevnik “Sueddeutsche Zeitung” hvaleći humanitarno stajalište Njemačke i njezinih građana. On je, jednako kao i predsjednik Vijeća protestantske crkve Heinrich Bedford-Strohm, branio ustrajavanje Angele Merkel da se zadrži pravo na politički azil u obliku u kojem je trenutno definiran njemačkim ustavom.

Istodobno iz redova oporbe stiže kritika na navodni planirani dogovor između Turske i Europske unije o rješenju izbjegličke krize. Stranka Zeleni izrazila je bojazan da bi planirani dogovor između Europske unije i Turske o zadržavanju i vraćanju izbjeglica u Tursku mogao ići na štetu ljudskih prava u ovoj zemlji. “Erdogan će primiti veći dio izbjeglica, a zauzvrat ćemo mi zažmiriti na oba oka kada se budu kršila ljudska prava, prije svega Kurda, u Turskoj”, rekao je predsjednik zastupničkog kluba stranke Zeleni u Bundestagu Anton Hofreiter u razgovoru za javni servis ARD.

You may also like

0 comments