Njemačka banka objavila rat ugljenu

Der Spiegel
Deutsche Bank je povećava financijski pritisak na tvrtke koje posluju po klimatski štetnim modelima.

Der Spiegel prenosi da je riječ o svim fosilnim gorivima protiv kojih se okreće banka; ugljen, nafta i plin. Banka je objavila da apsolutno svaki doticaj s ugljenom namjerava prekinuti do 2025. godine. Predsjednik uprave DB kazao je da je riječ o mjerama kojima se nastoji ispuniti cilj o klimatski neutralnoj Europskoj uniji do 2050. godine.

Der Spiegel navodi i kritičare, koji tvrde da najnovija ograničenja DB nisu dovoljna, pritom ističući da bi banka mogla biti puno oštrija prema tvrtkama s klimatski škodljivim poslovanjem, u prvom redu RWE i ExxonMobil.

O tome da bi banke i druge financijske institucije mogle biti presudne u provođenju pritiska na klimatski štetno poslovanje, govori se već dugi niz godina, a u posljednje vrijeme to se i ostvaruje. Pritom nije riječ o ljubavi prema prirodi i opstanku čovječanstva, koliko prema čistoj računici, odnosno o brizi zbog uništavanja svjetske ekonomije, pa tako i njihovog poslovanja, u svijetu uništenom klimatskim promjenama.

S druge strane je sve izvjesnija mogućnost da se na energetskoj tranziciji i prelasku na obnovljive izvore energije odlično zaradi. Tko od banaka prvi i pravovremeno zauzme taj dio financiranja ekonomije u zaletu, taj će imati najveće izglede za visoke profite.

DB u prvom koraku prekida poslovni kontakt sa svim klijentima čije poslovanje s ugljednom čini 50 posto i više njihovog profita. Njima će banka dati još jednu šansu, omogućit će takvim tvrtkama, u prvom redu proizvođačima električne energije, da predstave svoj plan za prelazak na obnovljive izvore energije, te će banka u ovisnosti o uvjerljivosti tog plana, odlučiti o daljnjoj suradnji, prenosi N1.

You may also like