Nizozemski Gasunie orijentirat će se na vodik?

Neisplativa infrastruktura

Nizozemska će ove godine prekinuti većinu proizvodnje prirodnog plina, što će prisiliti nacionalnu tvrtku Gasunie da pronađe alternativne namjene za svojih 15.000 kilometara cijevi. Gasunie proučava koje segmente svoje razgranate mreže prilagoditi za transport, proizvodnju i skladištenje vodika tijekom sljedećeg desetljeća, dok Europska unija nastoji ozelenjavati svoje gospodarstvo.

Nizozemska je odlučila zatvoriti proizvodnju u Groningenu – gdje je nekada bilo najveće plinsko polje u Europi – nakon desetljeća istraživanja i crpljenja plina. Smanjit će se i potražnja, budući da je vlada obećala ovog desetljeća smanjiti emisije stakleničkih plinova za gotovo polovinu. To ostavlja Gasunieu nešto više od 15.000 kilometara cijevi koje mogu poslužiti za transport alternativnog energenta, mogu ih jednostavno ostaviti u “stanju mirovanja” ili ih demontirati.

Izgleda da je opcija ona prva, aktivna varijanta, sudeći prema riječima Hana Fennema, glavnog izvršnog direktora tvrtke, koji je za tamošnje medije rekao: “Nizozemskoj će trebati vodik; morat će se odmaknuti od prirodnog plina, nema drugog načina.”

Državni prihodi od prirodnog plina pali su 2020. godine na 140 milijuna eura u 2020., u usporedbi s 10,7 milijardi eura prije jednog desetljeća.

S obzirom na to da zagađenje fosilnim gorivima postaje sve skuplje, alternativni izvori poput vodika sve su privlačniji, ali i konkurentniji. Do 2050. zeleni vodik proizveden iz obnovljivih izvora energije bit će jeftiniji od plina u najmanje 16 zemalja, uključujući nekoliko europskih.

You may also like