Nizozemska vlada odobrila prijedlog zakona za ratifikaciju sporazuma EU-Ukrajina

Nizozemska vlada je u petak odobrila prijedlog zakona o ratifikaciji sporazuma između Europske unije i Ukrajine nakon što je u četvrtak u Bruxellesu postigla kompromis s ostalim članicama EU-a.

“Ocjenjujemo da je potrebno ratificirati sporazum” koji je bio odbačen na referendumu u travnju, rekao je premijer Mark Rutte na tjednoj konfrenciji za novinare u Den Haagu, nakon što je svojoj vladi izložio pojedinosti teksta odluke dogovorenog u četvrtak navečer.

Prijedlog zakona treba potvrditi Državno vijeće, najviši savjetodavno tijelo vlade, a zatim će biti poslan dvama domovima parlamenta na ratifikaciju.

Nakon prolaska kroz Državno vijeće, prijedlog zakona će razmotriti 150 zastupnika donjeg doma parlamenta i ako ga potvrde bit će poslan u gornji dom na konačno izglasavanje.

Koalicija Marka Ruttea nema većinu u Senatu, komentirao je jedan politički izvor a prenosi AFP.

Čelnici 28 zemalja članica Europske unije usuglasili su u četvrtak na summitu u Bruxellesu pravno obvezujuću odluku koja bi Nizozemskoj trebala omogućiti da ratificira sporazum o pridruživanju Ukrajine EU-u.

U pažljivo sročenom tekstu odluke pazilo se da se zadovolje nizozemski zahtjevi, ali da se istodobno Ukrajini ne zatvori u potpunosti put prema približavanju EU-u. Tako se, između ostaloga, kaže da taj sporazum ne daje Ukrajini status kandidata za ulazak u EU niti predstavlja obvezu da joj se dade takav status u budućnosti. Međutim, to je samo konstatiranje činjenice, jer sporazum o pridruživanju uopće sam po sebi ne podruzumijeva ni kandidatski status niti bilo kakvu obvezu u tom smislu.

(Agencija)

You may also like

0 comments