Nizozemska tvrtka Ivice Todorića pokrenula arbitražu protiv Hrvatske

Poslovni dnevnik
Državno odvjetništvo trenutno je u potrazi za odvjetnicima koji će zastupati državu u dva arbitražna postupka pokrenuta protiv RH zbog tzv. Lex Agrokora.

Nakon što su u objavi poziva zainteresiranim odvjetničkim društvima objavili da su jedan postupak inicirali Adria Group Holding i Adria group, nametnula se poveznica s Agrokorom, a iz DORH-a su potom i potvrdili da se radi o nizozemskim tvrtkama, preko kojih je Ivica Todorić svojedobno držao 95,5 posto Agrokora d.d.

Na upit Poslovnog dnevnika krajem prošlog tjedna potvrdili su da je i drugi postupak, koji su pokrenuli Raiffeisenbank International i RBA d.d., također pokrenut zbog Lex Agrokora, odnosno Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od strateškog značaja za RH.

Raiffeisen je u pravnu akciju krenuo pri UN-ovoj Komisiji za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) sukladno njegovim Arbitražnim pravilima revidiranim 2010., dok su dvije nizozemske tvrtke svoju usmjerile na Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID).

U oba slučaja tužitelji navode da je Republika Hrvatska donošenjem Zakona o postupku izvanredne uprave povrijedila bilateralne ugovore o promicanju i zaštiti investicija (BIT) i međunarodno pravo. Iako su i u Vladi i u izvanrednoj upravi Agrokora često isticali kako je lex Agrokor kao okvir za insolvencijski postupak priznat od EU do SAD-a, sudski procesi na raznim instancama jednako su tako isticani kao neminovnost za priču s brojnim i velikim gubitnicima. U konkretnom slučaju svakako je intrigantnija “nizozemska” arbitražna inicijativa ili, kako preciziraju u DORH-u, “zahtjev za registraciju Zahtjeva za arbitražu” u Washingtonu. Za početak, već pokretanje, a kamoli vođenje sporova pri ICSID-u prilično je skupo.

Tužbu su nominalno pokrenule Todorićeve nizozemske tvrtke koje su u međuvremenu ostale bez imovine, a sam Todorić je i nedavno isticao nezavidnu financijsku situaciju. “Teško živim, obitelj nam pomaže, ali i prijatelji. Ne trošimo mi sad ne znam kakve novce, ali živimo veselo”, novinarima je izjavio početkom godine, doodajući da je zadovoljan “do kud je došao i kako je raskrinkao zločinačku organizaciju”.

I dok za mnoge promatrače nema sumnje da on i stoji iza tužbe u Washingtonu i da je ona samo potvrda da je kroz offshore transferirao nemali novac, dio financijaša ne isključuje da je sudski proces zapravo preuzeo neki jači strani igrač. Takve kombinacije i svojedobno su se najavljivale kao mogućnost, i to ponajprije u konekstu imatelja tzv. PIK obveznica, specifičnog financijskog aranžmana je Todorić realizirao 2014. upravo preko nizozemskog Adria Group Holdinga, i to u funkciji preuzimanja Mercatora, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments