Nizozemska traži oštriju razmjenu obavještajnih podataka

Nizozemska će se na skupu svjetskih protuterorističkih dužnosnika u ponedjeljak zalagati za veću razmjenu obavještajnih podataka, uključujući popise osumnjičenih stranih boraca.

Nizozemska, koja je trenutačno obnaša rotirajuće predsjedništvo Europske unije, podijelila je nacrt tog prijedloga sudionicima Globalnog protuterorističkog foruma (GCTF) i sastanka Koalicije protiv Islamske države u Den Haagu, rekoa je jedan dužnosnik. Iako okvir za razmjenu povjerljivih obavještajnih podataka već postoji, Nizozemska se nada da će pojačati korištenje baza podataka u europskim i međunarodnim policijskim agencijama Interpolu i Europolu budući da je prije napada u Parizu ta komunikacija bila slaba.

Nekoliko napadača, koji su ubili 130 ljudi 13. studenoga u francuskoj prijestolnici, bili su poznati vlastima u raznim zemljama tako da je postojala mogućnost da budu zaustavljeni. Turske vlasti uhitile su bombaša samoubojicu Brahima Abdeslama i deportirale su ga u Belgiju mjesecima prije napada, pritom upozorivši da je “radikaliziran” i da je moguće da se želi pridružiti borcima Islamske države u Siriji. “Puno toga je rečeno i dogovoreno, ali oni žele postići u ponedjeljak da se to pretvori u djela”, rekao je za Reuters dužnosnik nizozemskog ministarstva vanjskih poslova citirajući nacrt prijedloga. “Nedostaje povjerenje i to sprječava dijeljenje svih podataka.”

You may also like

0 comments