Nizozemska ratificirala sporazum o pridruživanju Ukrajine

Nizozemski Senat odobrio je u utorak, s 50 glasova nasuprot 25, kompromis oko sporazuma o pridruživanju EU-Ukrajina, koji je postigao nizozemski premijer u Bruxellesu, a glasovanje predstavlja jednu od zadnjih etapa prije nego Europska unija ratificira ugovor.

“Nacrt zakona je prihvaćen”, izjavila je predsjednica Senata Ankie Broekers-Knol po završetku glasovanja.

“Radi se o zadnjoj parlamentarnoj etapi”, objasnio je Gert Riphagen, glasnogovornik gornjeg doma parlamenta. Potom dolazi “kraljevo ratificiranje i objavljivanje u službenom listu” kraljevine. Nizozemska je jedina zemlja članica Europske unije koja još nije ratificirala sporazum o pridruživanju kojim se želi ojačati politički dijalog te gospodarska i trgovinska razmjena između EU i Ukrajine, u pokušaju približavanja toj zemlji, ruskom susjedu.

Sa zelenim svjetlom koje je u utorak dao nizozemski Senat, “naš sporazum o pridruživanju učinio je korak više prema njegovu ratificiranju”, kazao je u prvoj reakciji predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u priopćenju. Prigodom konzultativnog referenduma koji su u travnju 2016. sazvale euroskeptičke skupine, šezdeset posto Nizozemaca odbacilo je ovaj ugovor.

U prosincu 2016. kompromis je pronađen s europskim partnerima. Tekstom dogovorenim u Bruxellesu predviđa se da ugovor o pridruživanju ne nudi “odskočnu dasku prema prijemu u EU, čak ni u budućnosti, ne nudi pristup našem tržištu rada, suradnju u okviru obrane niti novac, a zamišljen je posebno za borbu protiv pronevjere i korupcije u Ukrajini”, objasnio je tada nizozemski premijer Mark Rutte. Prije nego je izglasan u Senatu, tekst je u veljači izglasao donji dom parlamenta, uz podršku 89 zastupnika od 150 koliko ih je u skupštini.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručio je u utorak da je konačna ratifikacija sporazuma o pridruživanju između EU-a i Ukrajine šalju važnu poruku da budućnost te zemlje leži u Europi. “Današnje glasovanje u nizozemskom Senatu šalje važnu poruku Nizozemske i cijele Europske unije našim ukrajinskim prijateljima – mjesto Ukrajine u Europi. Budućnost Ukrajine leži u Europi”, poručio je Juncker.

Još 2014. godine EU i Ukrajina potpisale su sporazum o pridruživanju. Sporazum je ubrzo ratificiran u svim zemljama članicama, osim u Nizozemskoj, gdje je na inicijativu euroskeptičnih snaga održan referendum u travnju 2016. na kojem se većina birača izjasnila protiv sporazuma. Iako je referendum pravno neobvezujući, s političkog stajališta bilo je nemoguće ignorirati njegov ishod.

Stoga je nizozemska vlada tražila da se u sporazum ugrade dopunu u kojima će se izrijekom istaknuti da sporazum ne daje perspektivu članstva, ne pruža sigurnosna jamstva ili vojnu pomoć i ne obvezuje zemlje članice EU-a na financijsku pomoć Ukrajini. To je učinjeno na summitu EU-a u prosincu prošle godine, a sve kako bi se olakšao posao nizozemskoj vladi i parlamentu. Dopune ne donose ništa novo u odnosu na izvorno potpisani sporazum. “Želio bih zahvaliti nizozemskoj vladi i vodstvu ostalih stranaka na njihovim naporima kako bi se došlo do pozitivnog rješenja”, kazao je Juncker i dodao da je EU u potpunosti “privržena partnerstvu s ukrajinskim narodom”.

You may also like

0 comments