Nizozemska protiv onečišćenja dušikom

Mark Rutte
Nizozemska će ograničiti brzinu vozila na maksimalno 100 kilometara na sat u okviru hitnih mjera smanjenja zagađenja dušikom, objavio je u srijedu premijer Mark Rutte.

Njegovu vladu pogađa kriza od sudske presude u svibnju kada je odgođeno tisuće građevinskih projekata zato što Nizozemska godinama krši ograničenja koja je za razine dozvoljenog dušika u okolišu utvrdila Europska unija.

Za emisije dušika u obliku dušičnog dioksida ponajprije su odgovorni automobili, kamioni i velika dostavna i građevinska vozila na dizel gorivo. Dušik u podzemnim vodama i tlu uglavnom dolazi u formi nitrata koji se nalaze u poljoprivrednim gnojivima i kanalizaciji te uzrokuju prekomjerno razmnožavanje algi.

Istaknuo je da se mora spriječiti nepotrebni gubitak radnih mjesta. Građevinski radovi zaustavljeni su odlukom suda na oko 18.000 projekata vezanim za autoceste, zračne luke, vjetroelektrane i stanogradnju. Nizozemski istraživački institut (EIB) predviđa pad prihoda od građevine za 8 posto do 2021., a potencijalno je ugroženo oko 40.000 radnih mjesta.

Emisije dušika po glavi stanovnika su Nizozemskoj četiri puta veće od prosjeka EU-a, a oko 61 posto emisija otpada na poljoprivredu.

You may also like

0 comments