Nizozemska predlaže novi plan rješavanja migrantske krize

Nizozemska, koja u ovom polugodištu predsjeda Vijećem Europske unije, pokušava okupiti skupinu zemalja članica EU-a, koja bi pristala prihvaćati do 250.000 izbjeglica godišnje izravno iz Turske, a zauzvrat bi svi nelegalni migranti bili vraćeni u Tursku.

Taj bi plan mogao zamijeniti sustav obvezujućih kvota, po kojem bi se u sljedeće dvije godine trebalo raspodijeliti 160.000 izbjeglica po zemljama članicama, ali koji uopće ne funkcionira u praksi.  Diedereik Samson, čelnik nizozemske socijal-demokratske stranke, članice vladajuće koalicije, izjavio je u četvrtak za nizozemski list De Volksrant, da se o tome već razgovoralo s vladama nekoliko zemalja članica i da ima podršku nizozemskog premijera Marka Ruttea.

Samson je rekao da je prvi sastanak na tu temu održan još u prosincu prošle godine i da su na njemu sudjelovali premijer Rutte, njemačka kancelarka Angela Merkel, švedski premijer Stefan Loefven i potpredsjednik Komisije, Nizozemac Frans Timmermans. Samson ističe da bi “u najgorem slučaju” u tom planu mogle sudjelovati Njemačka, Nizozemska, Austrija, Švedska, a možda i Francuska, Španjolska i Portugal. Po Samsonu, jedna takva skupina zemalja članica mogla bi s Turskom do proljeća postići dogovor po kojem bi one primale godišnje između 150 i 250 tisuća izbjeglica iz Turske, a Turska bi zauzvrat primala sve imigrante koji nelegalno uđu u EU preko Grčke.

Da bi taj plan mogao funkcionirati, Turska bi morala, po kriterijima UN-a, biti proglašena sigurnom zemljom, a Samson ističe da se u tom smislu stvari kreću u dobrom pravcu jer je Turska omogućila sirijskim izbjeglicama pravo na rad, a sve veći broj sirijske djece ima pristup obrazovanju. Europska unija jesenas je usvojila plan o relokaciji 160 tisuća izbjeglica u sljedeće dvije godine, koji ulaze u Grčku i Italiju. Odluka je donesena unatoč protivljenju zemalja srednje i istočne Europe obvezujućim kvotama. No taj plan se jako sporo provodi i dosad je razmješteno manje od 400 ljudi.

Po novom nizozemskom planu, te zemlje članice ne bi morale primati izbjeglice mimo svoje volje, ali bi neizravno snosile dio troškova jer se predviđa da se sustav financira iz proračuna EU-a. EU je s Turskom izradila akcijski plan koji predviđa financijsku pomoć Turskoj, a ona bi u zamjenu za to trebala zadržavati izbjeglice na svom teritoriju.

You may also like

0 comments