Nizozemci i Nijemci spremni za struju iz vjetra

Zajednički operater

Najveći operater elektroenergetske mreže u Nizozemskoj i Njemačkoj, TenneT, predstavio je planove da godišnje potroši do 5 milijardi eura za izgradnju elektroenergetske infrastrukture potrebne za energetsku tranziciju. Tvrtka je prošle godine uložila 3,4 milijarde eura za pripremu europskih mreža za preuzimanje energije iz obnovljivih izvora.

Sada će s National Grid Ventures ići u razvoj interkonektora za povezivanje s 4 GW snage britanskih i nizozemskih priobalnih vjetroelektrana između elektroenergetskog sustava dviju nacija.

TenneT će također surađivati ​​s njemačkom, nizozemskom i danskom vladom na razvoju zajedničkog energetskog čvorišta u Sjevernom moru povezanog s ove tri zemlje.

Izvršna direktorica TenneT-a Manon van Beek kaže: „Sada smo spremni za desetljeće prepuno izazova. Mi smo jedini europski operator prekograničnog prijenosnog sustava, čvrsto pozicioniran u sjeverozapadnu Europu s jedinstvenim pristupom ogromnoj količini energije vjetra u Sjevernom moru.

Kao takav, TenneT ima ključnu ulogu u rastućoj europskoj suradnji koja je potrebna da bi se olakšao prijelaz u svijet s neto nula ugljika. To zahtijeva nove koncepte, nova partnerstva i brzo djelovanje kako bi se stvorio integriraniji i pristupačniji europski energetski sustav.”, objavio je Energylivenews, a prenosi Energetika-net

You may also like