Niži prihodi od kamata pritisnuli tromjesečne rezultate mađarske banke OTP

Mađarska banka OTP izvijestila je u petak o blagom padu dobiti i prihoda u trećem tromjesečju pod pritiskom nižih kamatnih prihoda dok su troškovi rizika smanjeni više od tri četvrtine.

Banka je treće tromjesečje zaključila s konsolidiranom dobiti nakon poreza od 69,8 milijardi forinti (225,4 milijuna eura). U istom razdoblju prošle godine poslovala s gubitkom nakon poreza od 3,66 milijardi forinti.

Prilagođena za očekivane promjene korporativnih poreza povezane s prijelazom na međunarodne računovodstvene standarde (IFRS) u 2017. i za pozitivan utjecaj ulaganja u Ukrajini na porezne obveze, konsolidirana dobit nakon poreza iznosila je u trećem tromjesečju 68,8 milijardi forinti i gotovo je udvostručena na godišnjoj razini.

Operativna dobit smanjena je u trećem tromjesečju deset posto, na 86,61 milijardu forinti.

Ukupni su prihodi kliznuli tri posto, na 184,85 milijardi forinti. Zakočili su ih pet posto niži neto prihodi od kamata na godišnjoj razini, u iznosu 130,66 milijardi forinti.

Neto prihodi od naknada i provizija porasli su sedam posto, na 45,41 milijardu forinti.

Ukupni troškovi rizika smanjeni su više od tri četvrtine, na 12,78 milijardi forinti.

Stopa adekvatnosti kapitala (CET1), izračunata prema planiranoj postroženoj regulativi Basel III, iznosila je na kraju trećeg tromjesečja 13,2 posto i smanjena je za 0,3 postotnog boda u odnosu na kraj prošlogodišnjeg rujna.

Udio inozemnih podružnica u dobiti spustio se na 42 posto, sa 45 posto koliko je iznosip u prethodnom tromjesečju. U drugom prošlogodišnjem tromjesečju njihov je doprinos bio negativan, iskazan u gubitku većem od dvije milijarde forinti.

(Hina)

You may also like