Niži prihod, veća dobit Petrola

Dobit slovenske energetske grupacije Petrol u prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznosila je 48,5 milijuna eura, uz 2,84 milijarde eura prihoda, objavio je Petrol u petak.

Ta, po prihodima najveća slovenska kompanija, u prvih je devet mjeseci na godišnjoj razini podigla dobit za 6 posto, iako su prihodi pali za 4 posto. Više od 60 posto novčanog toka Petrol je ostvario prodajom naftnih derivata u Sloveniji, ali su na njegovo poslovanje na matičnom tržištu negativno utjecale cijene derivata koje su zbog trošarina veće nego u okruženju, dok je poslovni rezultat na tržištima jugoistočne Europe unatoč zaoštrenim gospodarskim prilikama bio zadovoljavajući, navode u Petrolu.

Tvrtka je u prvih devet mjeseci ove godine prodala 2,1 milijun tona proizvoda od nafte, 4 posto više nego lani. Prodaja zemnog plina od 79,4 milijuna kubičnih metara povećana je za 7 posto, a ukapljenog plina za 15 posto, na 57.500 tona. Petrol je u prvih devet mjeseci prodao i 0,2 teravatsata električne energije, 70 posto više nego lani te za 80 posto povećao prodaju toplinske energije, na 81.100 megavatsati.

You may also like

0 comments