Niže zalihe na američkom naftnom tržištu podigle cijene nafte

Trgovinski pregovori
 Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 63 dolara, poduprte nadom da će američki predsjednik Donald Trump možda signalizirati napredak u trgovinskim pregovorima s Kinom te nižim zalihama u američkom naftnom čvorištu.

Trgovci napeto prate američko-kineske pregovore o trgovini. Nakon 16-mjesečnog trgovinskog spora i recipročnih carina koji su zakočili svjetsko gospodarstvo i potaknuli zabrinutost za potražnju za energentima, američki je predsjednik proteklog vikenda izjavio da se pregovori “vrlo lijepo” odvijaju.

Jučer je pak poručio da su netočna medijska izvješća prema kojima je SAD spreman ukinuti carine u sklopu prve faze sporazuma. Pozornost se sada okreće današnjem Trumpovom govoru jer ulagači očekuju novosti o toku pregovora.

Dodatnu su potporu cijenama pružili su danas američki podaci, koji su pokazali pad zaliha sirove nafte u čvorištu u Cushingu u prošlom tjednu za oko 1,2 milijuna barela, navode trgovci, pozivajući se na potake Genscapea.

U tjednu prije toga zalihe su u tom čvorištu prema službenim podacima porasle peti tjedan zaredom. Na tržištu prate i razmatranja vodećih proizvođača o ograničenju opskrbe. Trenutno Organizacija zemalja-izvoznica nafte i skupina neovisnih proizvođača predvođenih Rusijom smanjuju opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno, prema sporazumu koji istječe krajem ožujka iduće godine.

Oman, jedan od neovisni proizvođača koji surađuje s OPEC-om, objavio je jučer da će vjerojatno produljiti sporazum, ali je malo vjerojatno da će značajnije ograničiti opksrbu. Proizvođači će se sastati 5. i 6. prosinca u Beču kako bi razmotrili daljnju proizvodnu strategiju. Odvojeno je OPEC jutros na svojim službenim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 62,26 dolara, te je porasla 28 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments