Niže cijene nafte srušile dobit BP-a

Neto gubitak od 700 milijuna dolara
Britanski energetski div BP izvijestio je u utorak da je treće tromjesečje zaključio s neto gubitkom zbog troškova povezanih s prodajom imovine i nižih cijena nafte.

U razdoblju od srpnja do rujna kompanija je poslovala s neto gubitkom od 700 milijuna dolara. Prošli je puta zabilježila negativan rezultat u drugom tromjesečju 2016. Uprava je ovog mjeseca upozorila da će u sklopu priprema prodaje imovine ukupne vrijednosti 10 milijardi dolara do kraja godine zabilježiti negotovinski trošak u rasponu od dvije do tri milijarde dolara.

U danas objavljenom izvješću navode da su u trećem tromjesečju knjižili trošak od 2,6 milijardi dolara. BP je prošle godine od BHP-a za 10,25 milijardi dolara kupio imovinu za vađenje nafte iz škriljca u SAD-u, što mu je osiguralo poziciju među vodećima u tom sektoru. Ujedno su najavili prodaju poslovanja na Aljasci za 5,6 milijardi dolara.

Ove su godine prodajom imovine ostvarili prihod od 1,4 milijarde dolara. Uteg su im u trećem tromjesečju bile i niže cijene nafte. Kada se isključe troškovi zamjene prodanih zaliha, temeljna dobit bila je u trećem tromjesečju 40 posto niža nego u istom prošlogodišnjem razdoblju i iznosila je 2,3 milijarde dolara.

Proizvodnja nafte i plina, kada se isključi udio u ruskom Rosneftu, smanjena je na godišnjoj razini 2,5 posto, na 2,568 milijuna barela ekvivalenta nafte dnevno, zbog održavanja pojedinih polja i dvotjednog prekida proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaljeva zbog uragana Barryja.

U četvrtom tromjesečju očekuju povećanje proizvodnje s obzirom da bi radovi na održavanju trebali biti završeni. Smanjena proizvodnja amortizirana je snažnim rezultatima u segmentu prerade i kemijskog poslovanja i neočekivano dobrim rezultatima Rosnefta.

You may also like

0 comments