Niže cijene energenat RWE-u su smanjile dobit

Duesseldorf -Njemački dobavljač energije RWE izvijestio je u utorak o osjetno nižoj neto dobiti u prošloj godini zbog pada cijena električne struje.
Neto dobit smanjena je u prošloj godini 44,6 posto, na 1,282 milijarde eura. Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) kliznula je 9,8 posto, na 7,131 milijardu eura. Prihodi su u 2014. umanjeni 7,5 posto i iznosili su 48,468 milijardi eura, navodi se u izvješću.

“Nastavlja se kriza u proizvodnji energije iz konvencionalnih izvora”, konstatira izvršni direktor Peter Terium. “Unatoč tome, ponovo ćemo se u budućnosti fokusirati na prilike za rast, ne gubeći pritom iz vida potrebu za striktnom financijskom disciplinom”, dodaje Terium. Pojačano oslanjanje Njemačke na obnovljive izvore energije spustilo je cijeneelektrične struje, nagrizajući profitabilnost poslovanja grupa poput RWE-a koje je proizvode u termoelektranama na ugljen i plin i u nuklearnim elektranama. U tekućoj godini u kompaniji očekuju “daljnji pad dobiti, unatoč nastavljenom poboljšanju efikasnosti i rezultatima mjera za rast”.

Grupa je za ovu godinu zacrtala EBITDA od 6,1 do 6,4 milijarde eura i neto dobit u rasponu od 1,1 milijardu do 1,3 milijarde eura.

You may also like