Nitko nema većinu, vlada nacionalnog jedinstva na pomolu

Ništa se nije promijenilo
Nakon drugih parlamentarnih izbora u Izraelu u pet mjeseci, desni blok premijera Benjamina Netanyahua nije uspio dobiti većinu glasova za sastavljanje koalicije.

Centritički plavo-bijeli savez, osvojio je između 32 i 34 mandata. Desničarska partija Avigdora Liebermana, bivšeg ministra odbrane s osvojenih 10 zastupničkih mjesta – imat će ključnu ulogu u koalicijskim pregovorima.

Službeni rezultati izbora mogli bi se znati za više od tjedan dana, ali kako Knesset bude objavljivao djelomične rezultate bit će jasnija slika. Stranka Likud trebala bi dobiti između 31 i 33 mjesta od ukupno 120 u Knessetu, a centristički savez Plavih i bijelih bivšeg vojnog zapovjednika Bennyja Gantza između 32 i 34 mjesta. Nijedna stranka nema dovoljno podrške za dobijanje 61 mandata u parlamentu potrebnog za sastavljanje vlade.

Likud bi za desnu koaliciju mogao dobiti do 55 mandata, dva manje nego što su mu predviđale ranije izlazne ankete, a savez Plavih i bijelih najviše 59 za vladu lijevog centra. Bivši ministar obrane Avigdor Lieberman, predsjednik desničarske stranke Israel Beitenou koja dobiva osam do 10 mjesta pozvao je na formiranje vlade nacionalnog jedinstva u koju bi ušle stranke Netanyahua i Gantza.

Dobar rezultat postigla je i Zajednička arapska lista koja bi trebala dobiti 13 do 15 zastupničkih mjesta, u usporedbi s prethodnim izborima na kojima su različite stranke izraelskih Arapa dobile ukupno deset mjesta.  Nikad u izraelskoj povijesti izbori nisu održani dvaput u jednoj godini.

You may also like

0 comments