Home Geopolitika Nitko nema pravo Turskoj nametati s kime će se boriti

Nitko nema pravo Turskoj nametati s kime će se boriti

by Agencije

Nitko nema pravo reći Turskoj protiv koje terorističke organizacije se može boriti, izjavio je u ponedjeljak turski ministar za europske poslove Omer Celik dok se Ankara suočava s kritikama zbog sukoba s kurdskim snagama u sklopu svoje operacije u sjevernoj Siriji.”Nitko nam nema pravo reći protiv koje se terorističke organizacije možemo boriti a koju trebamo ignorirati”, rekao je Celik na tiskovnoj konferenciji u Ankari.

Turske snage ušle su dublje u sjevernu Siriju u ponedjeljak nakon čega se Ankara suočila s kritikama SAD-a koji je izrazio zabrinutost da je turska operacija izgubila iz vida svoj glavni cilj, a to je borba protiv Islamske države (IS). Sjedinjene Države pružaju potporu sirijskoj kurdskoj miliciji YPG u borbi protiv IS-a. Turska, koja je dio koalicije protiv IS-a, smatra YPG terorističkom organizacijom i produženom rukom PKK.

Pentagon je priopćio da su sukobi između Turske i prokurdskih snaga na sjeveru Sirije “neprihvatljivi” i da moraju prestati. Sukobi na lokacijama na kojima se ne nalazi IS izazivaju duboku zabrinutost, objavio je na Twitteru američki izaslanik koalicije protiv IS-a Brett McGurk nakon brifinga u ministarstvu obrane. “Želimo pojasniti da su ti sukobi neprihvatljivi i izazivaju našu duboku zabrinutost”, priopćio je Pentagon, a prenosi AFP.

Pentagon također navodi da SAD “nije upleten u te aktivnosti, one nisu koordinirane s američkim snaga i mi ih ne podržavamo”. “U skladu s tim pozivamo sve naoružane aktere da se povuku i poduzmu odgovarajuće mjere za smirivanje sukoba i otvaranje komunikacijskih kanala.”

Turska će dopustiti njemačkim zastupnicima da posjete zračnu bazu Incirlik ako se njemačka vlada ogradi od rezolucije kojom je njemački parlament osudio pokolj Armenaca 1915. kao “genocid”, rekao je u ponedjeljak turski ministar vanjskih poslova.

Turska zbog te rezolucije ne dopušta njemačkim zastupnicima pristup toj bazi u blizini sirijske granice. Bazu koristi šest njemačkih izviđačkih zrakoplova i ‘zračni tanker’ koji pomažu američkoj koaliciji koja se bori protiv Islamske države. “Ovisi o koracima koje će poduzeti Njemačka. Ako poduzmu potrebne korake dopustit ćemo taj posjet”, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na konferenciji za novinare u Ankari, odgovarajući na pitanje kada će dopustiti njemačkim zastupnicima da posjete bazu.

“Ali nažalost mora reći da oni koji manipuliraju našom poviješću na nepravedan način ne mogu dobiti dopuštenje za taj posjet”, dodao je.

Dužnosnici ministarstva rekli su da “potrebni koraci” znače da se njemačka vlada treba distancirati od parlamentarne rezolucije i jasno kazati da je ne podržava.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova nije željelo komentirati novu tursku poruku, nakon što se o tome izjasnilo prošli tjedan. “Rezolucija njemačkog Bundestaga politička je deklaracija njemačkog ustavnog tijela”, rekao je glasnogovornik njemačkog ministarstva u petak. “Mislim da je jako dobra ideja… da ustavne institucije komentiraju jedne druge s velikim oprezom, ako uopće.”

Njemački ministar za europske poslove Michael Roth, koji se upravo vratio iz posjeta Ankari, rekao je, međutim, ranije za Suedwestrundfunk da su dvije zemlje napredovale u rješavanju tog pitanja i da se nada da će njemački parlamentarci uskoro moći posjetiti njemačke vojnike.

Related Posts