Nitko ne bi trebao pobijediti na izborima

Predsjednik Narodne stranke – reformista Radimir Čačić izjavio je u utorak u Sisku kako bi za Hrvatsku bilo najbolje da na parlamentarnim izborima nitko ne pobijedi. “U već intenzivnoj kampanji nema ništa novoga i koriste se sva raspoloživa sredstva s naglašenim populizmom i demagogijom. Svi se bore samo za opstanak ili osvajanje vlasti. Za zaštitu Hrvatske bi bilo najbolje da nitko ne pobijedi. Ne daj Bože da netko pobijedi”, rekao je Čačić odgovarajući na konferenciji za novinare o korištenju novca iz državnog fonda za obrazovanje i na pitanje kako komentira predizbornu kampanju koja je već počela i kakva su izborna očekivanja njegove stranke.

“Za Narodnu stranku – reformiste postoje neki mjerljivi rezultati koji će nam pomoći u dobivanju parlamentarne pozicije. Spremni smo i na suradnju s partnerima koji se nisu svrstali u dva suprotstavljena pola. Iako možemo i sami na izbore, otvoreni smo za umirovljenike, zelene, manjine, regionalce te umjerene lijeve i desne. Nikome ništa ne mislimo uvjetovati, nećemo najavljivati kako se bez nas ne može, ali sam siguran da ćemo imati svoje mjesto”, zaključio je Radimir Čačić.

Govoreći o temi konferencije za novinare, Čačić je istaknuo da je glavna tema hrvatske budućnosti obrazovanje i znanje jer će se uskoro samo to vrednovati pa hitno treba nešto mijenjati. “Sisačko-moslavačka županija je među posljednjima u Hrvatskoj po obrazovnom standardu, što utječe i na obrazovnu strukturu stanovnika, gdje je samo 13,2 posto visokoobrazovanih. Za takvo stanje najviše su krive županijska, gradske i općinske vlasti”, rekao je Čačić. “U adaptaciju i izgradnju škola država ulaže 50 posto, a županije i gradovi ili općine sufinanciraju preostali dio s 10 do 40 posto. Nažalost, Sisačko-moslavačka županija, gdje je jednosmjenska nastava u samo trećini osnovnih škola, a kod srednjih još manje, ni jedna jedinica lokalne samouprave nije zatražila novac iz tog programa. A općine s manje od 10.000 stanovnika ne moraju uložiti niti lipe”, rekao je Čačić.

“Na temelju iskustva iz Varaždinske županije, gdje je već u više od 90 posto škola organizirana jednosmjenska nastava, mogu reći kako se bez financijskog opterećenja može mnogo učiniti”, ustvrdio je. Čačić je u Sisku bio u društvu potpredsjednice stranke Natalije Martinčević i glavne tajnice Alenke Kočiša Čičin-Šain.

You may also like

0 comments