Niti jedna komercijalna banka neće pratiti ovakav Uljanik

Ni uz najbolju volju nijedna komercijalna banka ne može odobriti kredit Uljaniku za isplatu jedne ili dvije plaće, ako za to ne dobije jamstva države. 
To su Novom listu rekli u nekoliko hrvatskih banaka u kojima Uljanik ima određene depozite jer novac drži položen na račun kao osiguranje za ranije kredite koje je uglavnom podizao uz državna jamstva.

Naši sugovornici iz bankarskog sektora napominju da su spremni razgovarati o pronalasku rješenja, ističu da je Uljanik tvrtka s kojom su godinama surađivali, ali da nema govora o tome da Uljanik u sadašnjoj situaciji bilo gdje može dobiti kredit bez pomoći države.

– Kredit koji smo ranijih godina odobrili Uljaniku odobren je većim dijelom uz državno jamstvo i manjim dijelom uz depozit Uljanika. Taj depozit je iz perspektive banke jače osiguranje i od državnog jamstva, jer ga u svakom trenutku, bez da vas država traži odgodu, možete aktivirati. Možemo govoriti o tome da oslobodimo taj depozit, ali nema šanse da se to u našoj ili bilo kojoj drugoj banci dogodi bez zamjenskog državnog jamstva. Pa, banka bi u protivnom poručila da novac svjesno baca u bezdan i građani bi se s pravom zapitali čini li to s njihovom štednjom koju su joj povjerili – kaže  jedan sugovornik Novog lista.

On vjeruje da će, ako se država odluči dati jamstvo, banke biti spremne reagirati brže nego inače i odobriti kredit za isplatu plaća, ali napominje da je i to posao koji se ne može odraditi u nekoliko sati i da bi država trebala jasno reći je li na to spremna. Uvjeren je i da bi se rješenje lakše postiglo ako bi se odobravao sindicirani kredit, odnosno ako bi to učinilo više banaka u kojima Uljanik ima depozite, jer bi se time i rizik, bez obzira što je riječ o državnom jamstvu, podijelio.

Dodaje i da bi to vjerojatno bio kratkoročni kredit uz ne baš male kamate. Dogovora očito još nema, jer je ministar gospodarstva Darko Horvat, najavio da će javnosti objaviti ako se postigne dogovor o kreditu kod komercijalnih banka čim se to dogodi. No, bez državnog jamstva to neće biti moguće, osim ako Vlada ne izabere toliko puta viđeno rješenje u Hrvatskoj, a to je da pritisne Hrvatsku poštansku banku (HPB) da odobri taj kredit.

You may also like

0 comments