Nit Njemačka nije imuna na siromaštvo

Berlin – Više od 12 milijuna ljudi u Njemačkoj siromašno je, više nego ikad, po istraživanju jednog njemačkog udruženja za socijalnu skrb, koje smatra da nedavno uvedena minimalna plaća najvjerojatnije neće pomoći u rješavanju tog problema, prenose europski mediji.
Siromaštvo u Njemačkoj poprimilo je rekordne razmjere, upozorava se u izvješću organizacije Paritaetischer Wohlfahrtsverband, po kojem je 2013. u zemlji siromašno bilo 12,5 milijuna ljudi. To je povećanje s 15 na 15,5 posto u odnosu na godinu dana prije. “Od 2006., postoji ozbiljan i opasan trend širenja siromaštva”, rekao je Ulrich Schneider, izvršni direktor krovnog udruženja Paritaetischer Gesamtverband.

U tom razdoblju, izvješće pokazuje da je broj siromašnih u Njemačkoj porastao za 11 posto. “Siromaštvo u Njemačkoj nikada nije bilo toliko veliko i regionalna fragmentacija nikada toliko ozbiljna kao danas”, upozorio je.

Tvrdnju njemačke vlade iz zadnjeg izvješća o siromaštvu, po kojoj se jaz u prihodima smanjuje, ocijenio je “jednostavno netočnom”. Njemačka se tako približava europskom prosjeku kad je riječ o siromaštvu. Europske statistike pokazuju da je gotovo jedna četvrtina europske populacije 2013. bila izložena riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti.

U Njemačkoj, samačko kućanstvo s prihodom manjim od 892 eura na mjesec smatra se siromašnim. Obitelj s dvoje djece siromašna je ako živi s manje od 1872 eura na mjesec. Iako se nezaposlenost u zemlji već godinama smanjuje, siromaštvo raste u cijeloj populaciji. Samohrane majke posebno su izložene riziku od siromaštva. Siromašno ih je više od 40 posto. Broj siromašnih umirovljenika porastao je od 2006. za čak 48 posto.

Paritaetischer Wohlfahrtsverband ne očekuje nikakva poboljšanja u tom pogledu od uvođenja minimalne plaće ove godine. Minimalna plaća propisana je u iznosu 8,5 eura bruto na sat. To je “dobar znak”, rekao je Schneider, ali neće promijeniti činjenicu da mnogi siromašni rade i radit će i dalje slabo plaćene mini-poslove i primati državnu pomoć kako bi preživjeli. Upozorio je također na problem dugotrajne nezaposlenosti, kojom je pogođeno milijun ljudi. “U mnogim regijama, stanovnici cijelih ulica žive bez posla jako dugo. Djeci koja ondje odrastaju, ovisnost je posve normalna”, kazao je.

You may also like