Nisu svi zadovoljni imenovanjem Dalić u Podravku

Večernji list 
Mirovinski fondovi i vlada postigli su dogovor da upravljanje Podravkom preuzme bivša potpredsjednica vlade Martina Dalić, doznaje Večernji list iz upućenih izvora.

Odluka bi trebala biti donesena na današnjoj sjednici Nadzornog odbora Podravke. Martina Dalić na to mjesto dolazi s čvrstom podrškom premijera Andreja Plenkovića, koji joj, prema svemu sudeći, ipak nije ostao dužan nakon što se Dalić, zbog kritika o netransparentnosti odluka o restrukturiranju Agrokora, šutke povukla s dužnosti, navodi dnevnik u broju od srijede.

Imenovanje će biti na godinu dana, koliko još traje mandat postojećim članovima uprave Podravke, a u veljači 2022. godine trebala bi uslijediti potvrda punog petogodišnjeg mandata. Nakon smrti Marina Pucara iz fondovske su industrije kao “prirodnog” nasljednika predlagali svog financijaša Davora Doku, lokalne su vlasti imali svoje favorite, no na kraju je očito presudio premijer, koji na čelo Podravke postavlja osobu u koju ima veliko povjerenje.

Ni mirovinski fondovi nisu nezadovoljni zbog tog rješenja jer su i prije četiri godine, kada se imenovala sadašnja uprava, pristali na to da čelna osoba kompanije, uvjetno rečeno, bude iz državne kvote. Martina Dalić ima dobre reference u poslovnom svijetu pa mirovinskim fondovima nije bilo teško prihvatiti njezino imenovanje na čelo kompanije u kojoj su većinski vlasnici, no javno mnijenje nije joj sklono, kao uostalom ni dijelovi HDZ-a, s kojim se već jednom razišla. Energična i britka na jeziku, Dalić nije populistički tip političara.

Njezin povratak neće proteći bezbolno ni za premijera Andreja Plenkovića, jer sumnje iz afere Borg, gdje se u uskom krugu dogovarala sudbina Agrokora, nisu daleka povijest s kojom premijer nema nikakve veze, donosi Večernji list.

Ekonomski analitičar, Andrej Grubišić, gostovao je u Novom danu i komentirao situaciju s Hrvatskom gospodarskom komorom, a dotaknuo se i imenovanja bivše ministrice gospodarstva, Martine Dalić, na čelo Uprave Podravke.

“Poduzetnicima treba dati na izbor treba li im ili ne treba HGK. Nije problem u postojanju HGK-a, nego u famoznoj obveznoj članarini, gdje vas netko prisiljava da plaćate nešto gdje nemate nikakvu kontrolu, ne možete ništa mijenjati, ne možete prestati plaćati, i plaćate neovisno o tome konzumirate li neku uslugu ili ne. Ja sam apsolutno za liberalizaciju te priče”, rekao je Grubišić, dodavši da se ne treba libiti i prepustiti priču konkurenciji, pa će se po tome vidjeti je li koncept HGK-a nedodirljiv.

“Ne bi bilo dobro rješenje ili polurješenje da se HGK otvori tržištu. Naime, ne smatram da je dobro rješenje da ostane HGK koji je defacto pod ingerencijom države i da postoje na tržišitu druge udruge i organizacije koje su u privatnom vlasništvu, jer vas dovodi u situaciju da imate državnu instituciju koja se natječe s privatnim pružateljima usluga. Takve organizacije bi trebale funkcionirati isključivo na tržišnom principu”, rekao je Grubišić.

Odgovorio je i na pitanje znači li imenovanje Martine Dalić kao predsjednice Uprave Podravke to da država ili Vlada kadroviraju u takvim situacijama ili se radi o samostalnoj odluci poslovnih ljudi koji vode kompaniju. “Odabir predsjednika Uprave kompanije trebao bi biti na Nadzornom odboru, koji bi trebao predstavljati interese i glas dioničara kompanije. S udjelom koji država ima, nesumnjivo je direktno involvirana u to, a po meni se država ne bi trebala toliko uplitati u to. Država bi trebala u cijelosti prodati svoj dioničarski paket pa da onda dioničari odluče tko će biti na čelu kompanije”, rekao je Grubišić.

Istaknuo je da osobno ne poznaje Dalić, ali da je ona u ekonomskim krugovima itekako poznata. “Gospođa Dalić slovi za ekonomisticu koja je sklona free market idejama ili relativno ograničenom uplitanju države u gospodarstvo. Čudi me da, kad je postojala prilika da se to testira u praksi s Agrokorom, čini mi se da se nije dosljedno pridržavala tih načela u koje vjeruje, što ne umanjuje nužno njenu kompetentnost i stručnost, ali na primjeru Agrokora bila je dobra situacija da se pokaže da se država ne želi petljati u poslovne odnose i da podržava proces dogovora između vjerovnika i vlasnika adekvatnom primjenom postojećih zakona, a ne donošenjem novih. Mislim da ona ima dobru, kvalitetnu reputaciju među poslovnim svijetom, moja jedina opservacija je ta da kad je bila na političkim funkcijama i kad je trebala biti dosljednija u provođenju svojih uvjerenja, trebala je čvršće lupiti šakom o stol”, rekao je Grubišić.

Dotaknuo se i Damira Vanđelića, koji je na čelu Fonda za obnovu Zagreba nakon potresa, a koji se spominjao u kontekstu HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Zagreba. “Vanđelić je dokazani menadžer i po meni su poželjni scenariji gdje netko tko je u potpunosti profesionalno ispunjen, materijalno i više nego situiran i politički dovoljno neovisan da ne može podleći pritiscima, da se prihvati takve funkcije, ako za nju ima afinitete. U njegovu razboritost i sposobnost donošenja ekonomskih odluka uopće ne dvojim, nadam se da će imati u razumnoj mjeri slobodne ruke. Činjenica da je sposoban i da može de facto dići ruke od svega i reći da odlazi, a potom dobiti posao kakav želi i pod uvjetima kakve on želi, dovoljno govori o njemu”, rekao je Grubišić.

You may also like

0 comments