Nisu svi zadovoljni idejom poreza na financijske transakcije

Austrija
Novi austrijski ministar financija Gernot Bluemel odbacio je planove njemačkog kolege Olafa Scholza za uvođenje poreza na financijske transakcije u Europskoj uniji i napustio skupinu koja je radila na tom porezu, a u kojoj je deset zemalja.

“Ideja poreza na financijske transakcije nastala je nakon financijske i ekonomske krize, kada se željelo oporezovati neodgovorno i visokošpekulativno ponašanje”, objasnio je Bluemel.

Kazao je da je u osnovi riječ o tome da se kazne ulagači koji špekuliraju na padajući kurs i zaduženja država kako bi se neetičko špekuliranje učinilo neatraktivnim te podržalo realno gospodarstvo. Aktualni prijedlog, dodaje, preokrenuo je temeljnu ideju u njegovu suprotnost.

“Time bi kaznili realno gospodarstvo i male ugalače, a neizravno nagradili špekulante”, smatra Bluemel.

Uz to, kako kaže, planovi ne obuhvaćaju 99 posto svih financijskih poslova. Ne bude li prijedlog prerađen u pravcu temeljnog razmišljanja, Austrija će napustiti skupinu zemalja članica koja se zalaže za uvođenje tog poreza, poručio je.

“To sam priopćio Scholzu”, rekao je Bluemel, dodajući da Austrija želi pravi i djelotvorni europski porez na financijske transakcije.

Skupinu deset zemalja, osim Njemačke i Austrije, čine još Belgija, Francuska, Grčka, Italija, Portugal, Slovačka, Slovenija i Španjolska. Ako bi, osim Austrije, još jedna zemlja istupila iz te skupine, uvođenje poreza na razini EU-a potpuno bi propalo jer je potrebna potpora najmanje devet zemalja.

You may also like

0 comments