Ništa od odluke o Orbanu u Zagrebu

Summit EPP-a
Europska pučka stranka (EPP) neće na kongresu u Zagrebu odlučivati o svojoj članici Fideszu, doznaje se od pučana koji su stranku mađarskog premijera Viktora Orbana suspendirali zbog kršenja demokratskih standarda.

Konzervativni europski blok suspendirao je Fidesz u ožujku i nije pozvao Orbana na skup u glavnom gradu Hrvatske. Premijer Andrej Plenković, član EPP-a, rekao je da bi unutarnja istraga mogla biti gotova vrlo skoro.

– Grupa mudraca radi na izvješću, pretpostavljam da će biti gotovo prilično skoro i nakon toga razmotrit ćemo koji je status Fidesza, rekao je Plenković na konferenciji za novinare.

EPP je u ožujku suspendirao Fidesz na neodređeno vrijeme zbog “prljave” kampanje usmjerene na konzervativnog predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera. U gotovo deset godina na vlasti, Orban se često razilazio s Bruxellesom, primjerice zbog odbijanja da prihvati migrantske kvote prema planu Bruxellesa, a kritiziran je i zbog nastojanja da kontrolira medije, pravosuđe i akademsku zajednicu

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednik njemačkog Bundestaga Wolfgang Schauble najavili su da će pojačati parlamentarnu suradnju tijekom hrvatskog predsjedanja EU-om i ohrabrivati zemlje zapadnog Balkana na putu prema Uniji.

– Naravno da je najvažniji dio hrvatskog predsjedanja u rukama izvršne vlasti, vlade i naših ministarstava, ali usuglasili smo se da parlamenti mogu dati bitan doprinos u povezivanju izvršne vlasti s građanima – rekao je Jandroković nakon sastanka s veteranom njemačke politike.

Schaeuble, jedan od najiskusnijih i najpopularnijih njemačkih političara, sudjeluje na kongresu EPP-a u Zagrebu.

Njemačka preuzima predsjedanje EU-om nakon Hrvatske pa su se dvojica predsjednika parlamenata usuglasila da će okviru parlamentarne dimenzije predsjedanja ohrabrivati zemlje zapadnog Balkana na njihovom putu prema EU.

U listopadu su blokirani pretpristupni pregovori Sjeverne Makedonije i Albanije s EU-om, a brojne zemlje članice nadaju se da će se europska perspektiva tih zemalja poboljšati do zagrebačkog sastanka na vrhu u svibnju.

You may also like

0 comments