Niske cijene nafte srozale dobit Lukoila, ali povečale dobit Rostnefta

Najveća ruska privatna naftna kompanija Lukoil u trećem je kvartalu zabilježila značajan pad neto dobiti zbog osjetno nižih cijena nafte dok je njegov najveći rival u većinskom vlasništvu države Rosneft uspio ponovo zabilježiti izrazitiju dobit, pokazala su financijska izvješća dvaju ruskih divova. Neto dobit Lukoila u trećem je kvartalu smanjena za 61 posto prema istom razdoblju godine ranije, na 623 milijuna dolara. Analitičari iz ankete ruske novinske agencije Interfax prognozirali su neto dobit od 795 milijuna dolara.

Prihodi Lukoila blago su pak nadmašili očekivanja analitičara, premda su u navedenom razdoblju smanjeni za 39 posto, na 23,4 milijarde dolara. U tvrtki pojašnjavaju kako su na financijske rezultate u navedenom razdoblju utjecale gotovo upola niže cijene sirove nafte u usporedbi s godinom ranije, a među dodatnim utezima izdvajaju računovodstvene troškove povezane s prodajom imovine i obustavom projekata. Lukoil je puno ulagao kako bi preokrenuo silazni trend u proizvodnji, a da je u tome uspio govori podatak da mu je dnevna proizvodnja porasla za 1,1 posto, na prosječnih 2,3 milijuna barela. Koristi je tvrtka polučila od komercijalne proizvodnje na iračkom polju West Qurna-2, gdje su u trećem kvartalu dnevno proizvodili 235 tisuća barela. U Rusiji mu je pak proizvodnja u navedenom razdoblju smanjena za dva posto, na 1,73 milijuna barela dnevno.

Konkurent Rosneft nedavno je na službenim internetskim stranicama izvijestio da je treći kvartal zaključio s neto dobiti od 113 milijardi rubalja (1,8 milijardi dolara). U istom lanjskom razdoblju spustila se blizu nule, kliznuvši na samo milijardu rubalja. Prihodi su mu u tromjesečnom razdoblju zaključno rujnom 2015. smanjeni za 8,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje i iznosili su 1.270 milijardi rubalja (20,6 milijardi dolara). “Unatoč izazovnom ekonomskom okruženju kompanija nastavlja poboljšavati efikasnost”, konstatirao je u prošlotjednom priopćenju izvršni direktor Igor Sečin. “To pokazuje zadržavanje poslovnih troškova iskazanih u rubljima na održivoj razini” unatoč 12-postotnom povećanju industrijskih cijena u ruskom gospodarstvu, dodao je Sečin.

Rosneft je uspio smanjiti poslovne troškove za šest posto, na 1.140 milijardi rubalja, iako su troškovi proizvodnje blago porasli. Pozitivan poslovni rezultat u trećem tromjesečju pripisuje se pozitivnim tečajnim razlikama nakon promjene računovodstvenih metoda u tom ruskom najvećem naftnom proizvođaču, navode u agenciji Bloomberg. Nagli pad rublja u velikoj je mjeri zaštitio ruske naftne kompanije od financijskih teškoća povezanih s padom cijena nafte, iskazanih u dolarima ali je ujedno poskupio servisiranje njihova duga iskazanog u inozemnim valutama. Rosneft se pak jako zadužio kako bi 2012. preuzeo ruskog konkurenta TNK-BP, napominje agencija AFP.

You may also like

0 comments