Home Ekonomija Niske cijene energenata vršit će deflacijske pritiske

Niske cijene energenata vršit će deflacijske pritiske

by Agencije

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale su u Hrvatskoj u travnju 6,2 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je 36. mjesec zaredom kako padaju na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U odnosu na isti lanjski mjesec, u travnju su cijene industrijskih proizvoda na domaćem bile niže za 5,8 posto, a na nedomaćem tržištu za 6,1 posto. “U travnju su proizvođačke cijene na domaćem tržištu ubrzale godišnji pad na 5,8 posto, što je najsnažniji zabilježen pad na godišnjoj razini otkako je u kontinuitetu prisutno deflatorno okruženje – od kolovoza 2013. godine”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Promatrano po nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, na godišnjoj su razini proizvođačke cijene u prerađivačkoj industriji pale za 6,5 posto, a u rudarstvu i vađenju za 5,6 posto. U opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji pale su za 5,3 posto, a u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 1 posto. U odnosu na ožujak, proizvođačke su cijene u travnju pale za 1,3 posto. Pritom su proizvođačke cijene na domaćem tržištu u travnju u odnosu na mjesec ranije bile niže za 1,4 posto, dok su na nedomaćem tržištu pale za 1,2 posto.

Što se tiče samo domaćeg tržišta, u travnju su u usporedbi s ožujkom proizvođačke cijene pale u prerađivačkoj industriji, za 1,4 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, za 2,4 posto, dok su u rudarstvu i vađenju porasle za 0,2 posto, a u opskrbi vodom nisu se mijenjale.

Kada se isključe podaci o energiji, tada su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u travnju bile niže za 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini smanjene za 1,7 posto. “Niske cijene energenata na inozemnim robnim tržištima i dalje će vršiti deflacijske pritiske na cijene na domaćem tržištu. No, s obzirom da prema kraju godine očekujemo blagi oporavak cijena sirove nafte, utoliko bi i uvezeni deflacijski pritisci mogli biti ublaženi”, zaključuju analitičari RBA.

Related Posts