Home Europska unija Niska razina tv sučeljavanja u Austriji

Niska razina tv sučeljavanja u Austriji

by Agencije

Tjedan dana uoči presudnog kruga austrijskih predsjedničkih izbora 22. svibnja, dvojica kandidata Alexander Van der Bellen i Norbert Hofer suočila su se u TV duelu a prema ocjenama promatrača oba kandidata su pokazala vrlo nisku razinu političke i retoričke kulture.

“Oba kandidata su se osramotila i u dobroj mjeri naškodila ugledu funkcije predsjednika Austrije. To je bilo hrvanje u blatu”, rekao je politolog Thomas Hofer za javni servis ORF. Dnevnik “Kronen-Zeitung” okarakterizirao je TV duel kao “diskusiju na najnižoj razini” te se na kraju upitao: “I ova dvojica žele u Hofburg (predsjednička rezidencija)?”. Prema ocjeni analitičara 45-minutno sučeljavanje, koje je obavljeno bez voditelja i prethodno zadanih tema, svelo se na osobna prepucavanja dvojice političara bez približavanja važnim temama poput odnosa prema Europskoj uniji, borbi protiv rekordno visoke stope nezaposlenosti ili izbjegličke krize.

Kandidat desno-populističke Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) Norbert Hofer svom suparniku Alexandru Van der Bellenu, neovisnom kandidatu kojeg podržava stranka Zeleni, veći je dio sučeljavanja predbacivao pripadnost eliti “koja nema veze s običnim narodom”. Van der Bellen, umirovljeni sveučilišni profesor ekonomije, svog je suparnika, zrakoplovnog tehničara i bivšeg uposlenika kompanije Lauda Air, optužio kako bi predsjedničku funkciju htio iskoristiti u autoritativne svrhe te, kako je najavio, raspustiti vladu.

Kako je primijetila Austrijska informativna agencija APA oba kandidata su se uglavnom držala uvreda koje su jedan drugom od prvog kruga predsjedničkih izbora 24. travnja uputili preko društvenih mreža. Politolog Hubert Sickinger je preko Twittera poručio kako koncept TV sučeljavanja bez voditelja ne funkcionira. On je zaključio i kako će niska razina rasprave utjecati na slabu izlaznost na izbore u nedjelju. “Ova dvojica su upravo izlaznost snizila na 20 posto”, zaključio je ovaj politolog.

Na prvom krugu izbora kandidat desnih-populista Hofer je osvojio najviše glasova (35 posto) iza kojeg slijedi Van der Bellen s 21 posto. Kandidati stranaka vladajuće socijaldemokratsko-narodnjačke koalicije nisu se uspjeli izboriti za prolazak u drugi krug.

Related Posts