Niska cijena kao razlog za odustanak bušenja?

Naftna kompanija Royal Dutch Shell zaustavila je istraživanje nafte i plina na Arktiku, blizu obala Aljaske, uslijed razočaravajućih rezultata s najvažnijeg izvora u Čukotskom moru. U iznenađujućoj objavi, kompanija je poručila da će prekinuti istraživanje na Aljasci u dogledno vrijeme. Istaknula je da nisu pronađene dovoljne količine nafte i plina na izvoru Burger J koje bi opravdale daljnje istraživanje.

Kompanija je dosad već potrošila 7 milijardi dolara na razvoj nalazišta u Čukotskom i Barentsovom moru.. “Shell i dalje vidi značajan potencijal za istraživanje u tom bazenu, i područje će vjerojatno u konačnici biti od strateške važnosti za Aljasku i SAD. Međutim, u ovom dijelu bazena imamo očit razočaravajući rezultat istraživanja”, kaže predsjednik Shella USA, Marvin Odum, prenose agencije.

Skupine za zaštitu okoliša protive se crpljenju nafte na Arktičkome moru te tvrde da će industrijska aktivnost i porast emisija štetnih plinova ugroziti polarne medvjede, morževe i tuljane. Tijekom ljeta prosvjednici su kajacima neuspješno pokušali blokirati Shelove brodove u Seattleu i POrtlandu. Američka geološka služba procjenjuje da je na Arktiku otprilike 30 posto svjetskih rezervi još neotkrivenog plina te otprilike 13 posto nafte. Prema Shellu, to je otprilike 400 milijuna barela ekvivalenata nafte odnosno 10 puta više nego je ukupna proizvodnja plina i nafte dosad ostvarena iz Sjevernoga mora.

“Nema odustajanje od bušenja nafte u Jadranu ništa s izborima, nego s globalnim gospodarstvom”, objavio je na svom profilu na Facebooku poduzetnik Nenad Bakić. Na takvo što upozoravao je i prije deset mjeseci kada je cijena nafte počela padati, takvo stajalište dijelila je i struka, a potvrdilo se istinitim nakon što je ljetos od istraživanja nafte odustao konzorcij Marathon Oil – OMV.

Ipak, tada su iz konzorcija izjavili kako to nije pravi razlog, nego granično pitanje. Naime, tada cijena nafte nije bila ispod granične razine isplativosti istraživanja. Iako nitko nije mogao pretpostaviti srednjeročno kretanje tržišta, glavna je greška našega gubitka investitora, za razliku od tendera na Artiku, suglasni su stručnjaci, što se pripreme za natječaj nisu vršile sukladno struci, nego u središnjicama kompanija koja su imala istraživati. Da je tome bio slučaj, poentira akademik Zelić za Večernji list, sasvim sigurno bi se drugačije pregovaralo, jer usprkos nepredvidivosti tržišta, bilo je jasno kako su opskrbni procesi, uslijed ratova u Ukrajini, Iraku, Siriji, Libiji i Jemenu u krizi.

Sada je cijena barela na oko 45 dolara, a nema izgleda da se poveća, jer proizvodnja je i dalje velika, a potražnja slabi, pa se, prema nekim procjenama, na dan proizvede i oko milijun barela nafte više od potreba. U siječnju je Vlada izdala dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na deset istražnih polja u Jadranu, a dobilo ih je pet kompanija. U srpnju je od istraživanja odustao američko-austrijski konzorcij, a ostali su Eni, Medoilgas i Ina. Novi natječaj trebao je, prema najavama ovog ljeta, biti raspisan krajem ovoga mjeseca, a na kraju se od svega odustalo.

You may also like