NIS planira velike investicije

Usprkos pesimističkim prognozama cijena nafte, u naredne tri godine NIS planira investicije od skoro milijardu eura. Većina će biti uložena u povećanje rezervi i duboku preradu.

Naravno, bit će investicija u širenje elektroenergetike i u proširenje maloprodajne mreže. To u ekskluzivnom intervjuu za “Novosti” kaže generalni direktor NIS Kiril Kravčenko, uz konstataciju da je riječ o konzervativnoj prognozi i da postoji mogućnost da ulaganja budu i veća. EBITDA će u 2015. iznositi oko 40 milijardi dinara, dok će novčani tok iz poslovnih aktivnosti biti približan prošlogodišnjem, na nivou od oko 40 milijardi dinara.

“Na osnovu ovog i pokazatelja maloprodaje, NIS je ostvario bolje rezultate od konkurencije, poput MOL-a, OMV-a i INA. Važno je reći i da smo u 2015. realizirali investicijski program u iznosu od oko 30 milijardi dinara. Naša prognoza cijene nafte je konzervativna, jer nam je najvažnije da naši projekti budu stabilni. Zato u naredne tri godine planiramo cijenu sirove nafte od 46,5 dolara za barel. Ali, nažalost, situacija se može i pogoršati, vidite da je sada cijena sirove nafte 35 dolara i to je za nas dodatni veliki izazov”, kazao je Kravčenko.

You may also like

0 comments