NIS isplaćuje dividendu za 2014. godinu

Naftna industrija Srbije (NIS) danas će svojim akcionarima isplatiti dividendu za 2014. godinu u ukupnom iznosu od 7,64 milijardi dinara, što je 25 odsto neto dobiti kompanije u protekloj godini, saopšteno je iz te kompanije.

Akcionari domaća fizička lica će sa svojih računa moći da podignu 39,82 dinara po akciji, koliko iznosi neto iznos dividende po akciji nakon što NIS uplati porez na prihode od kapitala od 15 odsto. Pravo na dividendu imaju svi akcionari koji su bili upisani u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti kao vlasnici akcija na Dan akcionara VII redovne sednice Skupštine akcionara 13. juna 2015. godine.

Isplata manjinskim akcionarima se obavlja preko Centralnog registra hartija od vrednosti i to na novčane račune koje koriste za trgovanje akcijama, odnosno na novčane račune koje su dali prilikom prijavljivanja za besplatne akcije kada je reč o 2,2 miliona akcionara koji su akcije dobili kao građani. Ukoliko je akcionar tom prilikom prijavio račun otvoren u Banci poštanska štedionica, iznos dividende se može podići na šalterima Pošte uz ličnu kartu.

Republika Srbija je na dan 13. juna 2015. godine posedovala 48.712.049 akcija NIS-a, pa na osnovu odluke Skupštine akcionara dividenda koja joj se isplaćuje za 2014. godinu iznosi 2,28 milijardi dinara.

Datum isplate dividendi akcionarima NIS-a u skladu je sa Odlukom generalnog direktora kompanije. Tome je prethodila odluka Skupštine akcionara da se za isplatu dividendi izdvoji 25 odsto dobiti ostvarene u 2014. godini, navedeno je u saopštenju. “Uprkos nepovoljnim trendovima, NIS nije promenio politiku dividendi i ponosni smo što već treću godinu zaredom pokazujemo da smo siguran izvor prihoda za svoje akcionare”, rekao je generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko povodom isplate. Većinski akcionar NIS-a je ruska kompanija “Gasprom njeft” sa 56,15 odsto akcija, Republika Srbija ima 29,87 odsto akcija, a ostali manjinski akcionari 13,98 odsto, navedeno je u saopštenju.

You may also like