Nikoliću bi mogao biti veleposlanik Srbije u Moskvi

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić mogao bi postati srbijanski veleposlanik u Moskvi, ako ga Srpska napredna stranka (SNS) ne kandidira na predsjedničkim izborima ovog proljeća, piše u srijedu beogradski tisak.

Tvrdeći da je nekadašnji vođa SNS poručio naprednjacima šta želi, list “Blic” pod naslovom “Nikolić: Ili predsjednik ili veleposlanik u Moskvi”, piše kako Nikolić očekuje da dobije veleposlaničko mjesto u prijestolnici Rusije ukoliko ga stranka ponovno ne kandidira za šefa države.

Reagirajući na pisanje “Blica” Nikolić je tvrdnje o navodnoj poruci da, ne bude li kandidat za srbijanskog predsjednika, traži mjesto veleposlanika u Rusiji, nazvao izmišljotinama.

Nikolić je za ruski portal “Sputnjik” rekao da je cilj takvih tekstova omalovažavanje.

“Izmišljotina kojom me omalovažavaju i predstavljaju kao čovjeka koji bi samo da zgrabi nešto. A zašto ne napišu kome sam to u SNS-u postavio takve uvjete?“, prokomentirao je Nikolić.

“Blic“ je objavio i da Nikolić ima potporu službene Moskve, koja navodno drži da se on treba kandidirati za predsjednika i spremna ga je podržati i pomoći njegovu kampanju.

Pozivajući se na neimenovani vanjskodiplomatski izvor, “Blic” navodi kako Nikolića Rusi ohrabruju da, ne bude li kandidat SNS-a, osnuje stranku i sam krene u kampanju.

Srpska napredna stranka će, kako su ranije najavili Nikolić i srbijanski premijer Aleksandar Vučić, ime svog predsjedničkog kandidata priopćiti sredinom veljače, a izvori u SNS-u tvrde kako će idućih dana biti održano nekoliko sastanaka Nikolića i Vučića i da će “sve karte biti na stolu”.

Predsjedničku kampanju u Srbiji zasad vodi samo nekadašnji predsjedatelj Općom skupštinom UN i bivši šef srbijanske diplomacije Vuk Jeremić, a ulazak u kampanju ostavkom na dužnost pučkog pravobranitelja najavio je i Saša Janković, kojeg podupire nekoliko oporbenih stranaka, a poziv da se kandidira nedavno mu je uputilo više od 100 javnih ličnosti, od sveučilišnih profesora do novinara.

Istodobno, u javnosti su sve učestalija nagađanja da bi u utrku za srbijanskog predsjednika mogao ući i sam premijer Vučić, a takvi su nagovještaji već otvoreno stigli i iz vrha srbijanske vlade i iz vladajućeg SNS-a.

Petogodišnji predsjednički mandat Tomislavu Nikoliću prestaje u svibnju, a očekuje se da će izbori biti održani u travnju.

(Agencije)

You may also like

0 comments