Nikolić: Uvjeti iz poglavlja 35 nepovoljni su za Srbiju

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je u nedjelju da su uvjeti za pregovaračko poglavlje 35, u kojem se prati napredak odnosa s Kosovom, “iznimno oštri i nepovoljni za Srbiju”, i zatražio od pregovaračkog tima da čim prije počne raditi na postizanju pravno obvezujućeg sporazuma o dobrosusjedskim odnosima između Beograda i Prištine, koji je dio tog poglavlja.

Nikolić je u intervjuu za nedjeljno izdanje beogradskog lista Politika ocijenio je da su pregovarački uvjeti u poglavlju 35 “prepuni zamki, zavoja ili zahtjeva koji nisu izravno iskazani, ali bi mogli biti vrlo opasni” po pregovarački tim Srbije.

”Ako je već temelj poglavlja 35 pravno obvezujući sporazum između Beograda i Prištine o dobrosusjedskim odnosima, onda mislim da bi naše izaslanstvo trebalo odmah krenuti u izradu tog sporazuma. Za mene je taj sporazum veliki izazov, bit će vjerojatno i za naš pregovarački tim zato što ni sami ne znaju sa čime će se suočiti. A s velikim iskušenjima se treba suočiti odmah”, istaknuo je srbijanski predsjednik.

Nakon što je 14. prosinca Srbija otvorila prva pregovaračka poglavlja s EU – poglavlje 32 o financijskoj kontroli i poglavlje 35 kroz koje će se, uz tzv. ostala pitanja, u kontinuitetu pratiti napredak u normalizaciji odnosa s Prištinom, Nikolić je sugerirao da se taj pomak u procesu eurointegracija ne gleda euforično, a u intervjuu za Politiku zatražio i da se poslije otvaranja poglavlja o Kosovu oglase i Srpska pravoslavna crkva (SPC) i Srpska akademija znanosti i umjetnosti (SANU).

Nikolić je ustvrdio da se na pregovorima u Bruxellesu status Kosova tumači na tri različita načina, rekavši da “predstavnici vlasti u Prištini u Bruxellesu kažu da govore u ime neovisne države, mi da je za nas Kosovo suštinska autonomija u sastavu Srbije po Rezoluciji UN-a 1244, a EU da je Kosovo statusno neutralno, ali da sve što dogovorimo mora biti u skladu sa zakonima koji se donose u Prištini”. “Kako da im vjerujemo da je to statusna neutralnost? Očito je u pitanju jedan zahtjev koji će sigurno uslijediti i mislim da je fer prema građanima Srbije da odmah, unaprijed znaju stajalište EU”, izjavio je Nikolić u intervjuu Politici.

Sudeći po intervjuu koji je prije dao Radio-televiziji Srbije, Nikolić vjeruje kako je otvaranje poglavlja 35 već na samom početku “znak da će Srbija imati poseban tretman u pregovorima” s EU, ali i da je otvaranjem prvih poglavlja “Europa postavila Srbiju na mjesto s kojeg nema povratka” na putu ka članstvu u Uniji.

You may also like

0 comments