Nikolić: Pravedno je što Kosovo nije primljeno u UNESCO

Kosovo nije primljeno u Organizaciju Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO), jer za prijem nije dobilo potrebnu dvotrećinsku većinu na Općoj skupštini, a taj ishod glasovanja srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ocijenio je je “pravednom i moralnom pobjedom”. Na Općoj skupštini UNESCO-a, održanoj u sjedištu organizacije Parizu, glasovale su 142 članice od kojih 92 za prijem Kosova, 50 protiv, a 29 ih je bilo suzdržano, dok je za dvotrećinsku većinu kojom se odlučuje o prijemu novih članica bilo potrebno 95 glasova.

Prethodno je odbačen prijedlog Srbije da se odloži izjašnjavanje o prijemu Kosova. Srbijanski šef države ocijenio je ishod glasovanja o prijemu Kosova u UNESCO kao pobjedu i poručio sunarodnjacima da se nastavlja borba za Kosovo. “Ovo je pravedna i moralna pobjeda u skoro nemogućim uvjetima, kad često ono što je ispravno ne može računati na podršku većine”, ocijenio je Nikolić. U priopćenju iz ureda srbijanskog predsjednika upućena je čestitka srbijanskoj vladi na uloženim diplomatskim naporima te se također ističe da je ovo “nastavak borbe za Kosovo i Metohiju i znak dovoljno jasan svima da od južne srpske pokrajine nećemo nikada odustati”.

I Srpska pravoslavna crkva (SPC) pozdravila je danas odluku kojom je odbijen predlog za prijem Kosova u UNESCO i pozvala na dijalog i izgradnju poverenja, priopćila je SPC. Uz ocjenu kako je “očigledno da se pitanje duhovne i kulturne baštine ne može i ne smije rješavati politiziranjem, poglavito u situaciji gde je nakon rata na Kosovu uništeno toliko mnogo krišćanskih pravoslavnih svetinja i groblja”, SPC naglašava da se “povjerenje mora graditi djelima, a ne riječima” te poziva “na dijalog i izgradnju povjerenja kao jedini put za rješavanje svih problema”.

Izvršno vijeće UNESCO, koje ima 58 država članica, poduprlo je 21. listopada zahtjev Albanije i preporučilo Općoj skupštini prijem Kosova. Opću skupštinu, koja se sastaje svake dvije godine, čine predstavnici 195 država, među kojima je 111 priznale Kosovo, a 84 nisu, a odluka o prijemu novih država članica donosi se dvotrećinskom većinom.

Službeni Beograd ne priznaje neovisnost Kosova i drži da Kosovo ne može biti ni članicom UNESCO te skrbiti o srpskoj kulturnoj i povijesnoj baštini. Beograd je, među ostalim, svoje lobiranje i nastojanja da spriječi članstvo Kosova u UNESCO temeljio na činjenicama da vođe kosovskih Albanaca nisu spriječile ekstremiste da posljednja dva desetljeća unište ili oštete neke spomenike kulture koji su na Kosovu pod međunarodnom zaštitom.

Srpski manastiri i crkve koji su na listi ugroženih spomenika UNESCO pod posebnom su policijskom zaštitom, a manastir Visoki Dečani i pod vojnom zaštitom talijanskog kontigenta KFOR-a. Koncem listopada državni vrh u Beogradu je sa zajedničkog sastanka s predstavnicima Srpske akademije znanosti i umjetnosti (SANU) i Srpske pravoslavne crkve (SPC) pozvao članice UNESCO-a da odbace zahtjev kosovski vlasti za prijem u tu organizaciju i poručio da je za Srbiju neprihvatljivo članstvo Kosova u toj organizaciji. Također je istaknuo privrženost eurointegracijama i naglasio da nikad i ni pod kojim uvjetima neće priznati neovisnost Kosova. Od odcjepljenja od Srbije 2008. Kosovo je priznalo 111 zemalja, no težnju te zemlje da postane punopravna članica UN-a blokira Moskva.

You may also like

0 comments