Home Geopolitika Nikolić: Kosovo neće u UN dok Srbija ima prijatelje u Vijeću sigurnosti

Nikolić: Kosovo neće u UN dok Srbija ima prijatelje u Vijeću sigurnosti

by Agencije

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je u ponedjeljak u Beogradu da Kosovo neće postati članicom UN-a dok postoji Srbija i njezini prijatelji u Vijeću sigurnosti UN-a.

“Veliki je pritisak na države koje nisu priznale neovisnost Kosova da to učine. Treba izdržati sve to, boriti se svim snagama i nikada ta takozvana država Kosovo neće postati članicom UN-a, dok postoji Srbija i njezini prijatelji u ovakvoj organizaciji (stalnih članica) Vijeća sigurnosti UN”, rekao je Nikolić novinarima na Filološkom fakultetu Sveučilišta u Beogradu, gdje je otvorio 23. Međunarodni kongres bizantskih studija.

Naglasivši da je Beograd u Bruxellesu prihvatio da neće zaustavljati Kosovo u regionalnim integracijama, Nikolić je rekao da Srbija neće odustati od onemogućavanja Kosova da pristupi međunarodnim organizacijama.

“Mi smo donijeli odluku da ih (Kosovo) ne zaustavljamo u regionalnim integracijama i to smo potpisali u Bruxellesu. I ništa dalje od toga”, rekao je Nikolić, naglasivši kako je s pritiscima zbog Kosova suočen “od prvog dana svog mandata”, te da je “od mnogih prijatelja u svijetu saznao da postoje države koje vrše pritisak na one koji nisu priznali neovisnost Kosova”.

Taj pritisak na države koje nisu priznale Kosovo bit će nastavljen, ocijenio je Nikolić, ukazujući da dolazi iz nekoliko centara – “prije svega Amerike, Turske i članica EU-a”.

Nikolić je, otvarajući Kongres, rekao da su “promjene u svijetu stalne, ali da se ne događaju uvijek na dobrobit čovječanstva”, te da je upravo “takav pokušaj samoproglašenog Kosova da postane članica UNESCO-a”.

Nikolić je naglasio da bi se prihvaćanjem Kosova u UNESCO dogodilo da se “mimo svih znanstvenih činjenica i artefakata”, srpska baštinu na prostoru Kosova, “koja najvećim dijelom pripada Srednjem vijeku i bizantskom nasljeđu srpskog naroda, pripiše narodu kojemu ne pripada”. “I što je još pogubnije, da povjeri na čuvanje svetinje onima koji ih kontinuirano, desetljećima ruše i skrnave”, istaknuo je Nikolić, naglašavajući da se četiri srpska manastira iz bizantskog perioda na Kosovu nalaze na UNESCO-ovoj listi ugrožene svjetske kulturne baštine.

Related Posts