Home Europska unija Nikolić i Vučić 1. veljače na pregovorima o Kososvu

Nikolić i Vučić 1. veljače na pregovorima o Kososvu

by Agencije

Beograd i Priština nastavit će međusobni dijalog u srijedu u Bruxellesu, a srbijansko državno izaslanstvo bit će na najvišoj razini, objavila je u ponedjeljak Radio-televizija Srbije (RTS)

Na razgovore s Prištinom otputovat će predsjednik Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić “kako bi na taj način pokazali ozbiljnost i odgovornost prema dijalogu”, navodi RTS pozivajući se na ured premijera Vučića.

Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sugurnost i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini pozvala je premijere Aleksandra Vučića i Isu Mustafu 1. veljače na novi krug dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, a, kako doznaje RTS, i prištinsko izaslanstvo bit će na najvišoj razini.

U međuvremenu, u Beogradu vlada zabrinutost zbog prvih poruka nove američke administracije koje svjedoče da se politika potpore Washingtona Kosovu neće mijenjati.

Novi ministar odbrane SAD James Mattis poručio je da Kosovo treba formirati svoju vojsku, a uvjeren je da će Srbija priznati neovisnost Kosova prije nego što postane članicom EU. “Bit će predloženo smanjenje broja snaga (KFOR), sukladno situaciji na terenu, ali za sada je KFOR odlučan osigurati sigurnost u regiji. Prije nego što se smanji broj američkih vojnika na Kosovu, sigurnosne snage Kosova trebaju dobiti mandat za unutarnju sigurnost i teritorijalnu zaštitu, za šta su neophodne ustavne promjene, uz potporu skupštine”, ocijenio je Mattis.

On je poručio da “dijalog omogućava dvjema zemljama napredak na putu ka EU, a s tim u vezi da Srbija prizna Kosovo prije procesa članstva”.

Predsjednik Odbora za Kosovo srbijanskog parlamenta Milovan Drecun izjavio je za RTS da ga zabrinjava izjava novog američkog ministra obrane. Znači li to da će Trumpova administracija odustati od dosadašnjeg američkog stajališta da se ne vrši pritisak i ne traži od Srbije priznavanje Kosova. Ako bi došlo do takvog razvoja događaja, to bi bio negativan trend”, rekao je Drecun.

Komentirajući izjavu novog američkog državnog tajnika za obranu o potrebi formiranja oružanih snaga Kosova, Drecun je ocijenio kako “nije dobro” što je spomenuto da se u tom smislu treba mijenjati i kosovski ustav, koji srpskoj manjini omogućuje pravo utjecaja na ključne strateške odluke u parlamentu. “To izgleda da će se tražiti rješenje da se izbjegne prepreka u parlamentu u Prištini za formiranje te oružane formacije, a ta prepreka je protivljenje srpskog naroda. To ne bi bilo dobro”, rekao je Drecun.

On je ocijenio kako su “pojedinci imali nerealna očekivanja” od smjene u Bijeloj kući te da će Trampova administracija slijediti politiku prethodne “Tu ćemo imati kontinuitet, to znači da je takozvana neovisnost Kosova za njih završena stvar i da će i dalje nastaviti tretirati Kosovo kao državu”, rekao je Drecun za RTS.

Related Posts